Püha Franciscus, kes armastas väga loomi ja loodust, elas aastatel 1182-1226 Itaalias. Seetõttu õnnistatakse just selle pühaku mälestuspäeval mitmetes riigis, sealhulgas Inglismaal, Kanadas, Peruus, Prantsusmaal kui ka USAs nii koeri, kasse, hamstreid, jäneseid ja isegi kilpkonni ning kalu. Inimesed, kelle lemmikud on haiged ja kes ei saa jumalateenistusel osaleda, on tihtipeale võtnud kaasa hoopis nende pildid.

USAs on näiteks palju kirikuid, kus on palutud tuua inimestel kaasa loomatoitu või tekke, et annetada need kohalikele loomade varjupaikadele.

Nii Inglismaal, Iirimaal kui ka kui ka Austrias töötanud ja elanud Heli Säre, kes töötab PetCity loomakliiniku veterinaarina, on võõrsil elades näinud, mida püha Franciscuse päeva tähistamine loomaomanikele tähendab. Iirimaal on see väga populaarne püha. "See on väga lahe traditsioon, mis aitab juhtida tähelepanu sellele, kui olulist rolli lemmikloomad meie elus mängivad ja olla selle võimaluse eest tänulikud. Lisaks annab see võimaluse panna inimestele südamele, et lemmiklooma võtmisega kaasneb ka vastutus ja tema hülgamine pole inimlik," sõnas Säre.

Eestisse pole lemmikloomade kirikusse toomise traditsioon veel jõudnud, kuid tunnustatud veterinaar usub, et see on vaid aja küsimus. "Lemmikloomakultuur on Eestis arenemas ning miks mitte saada oma lemmikule kirikust õnnistus? Mina arvan, et see aeg pole kaugel," sõnas ta.

Lisaks loomade õnnistamisele kannab püha Franciscuse päeva tähistamine ka laiemat tähendust. 4. oktoober on ka maailma loomade päev. Päeva eesmärgiks on tähistada loomade elu kõikides vormides, tähistada inimeste suhet loomadega ja teadvustada erinevaid rolle, mida lemmikloomad meie elus täidavad.