Brayan on kolmeaastane koer, kes müüdi kasvataja poolt kodukoeraks perekonnale, kel pole siiani olnud võimalik kasvatajale kogu kutsika eest võlgnevat summat tasuda, mistõttu on nii tõutunnistus kui ka omandiõigus endiselt kasvatajal.

Antud perekond müüs teadaolevalt Brayani juba paari kuu möödudes edasi. Tõukoer müüdi kasvataja teadmata ning tema loata edasi vaid viiekümne euro eest. Koer elas teadaolevalt oma edasise elu seal, kuni ta jõudis perekonnal tekkinud väidetavate elumuutuste tõttu Marius Mericylli ja Maarja Tuga juurde hoiukodusse.

"Eestimaa Loomakaitse Liidule on kõikide asjaosaliste nimed teada, kuid kuna ei ole kuulnud kõikide osapoolte kommentaare, siis pigem jätame kogu selle mineviku seljataha ja keskendume olulisele, Brayani ravile, sõnab Kaijja Paalberg.

Vaatame ajateljel tagasi, mis juhtus sotsiaalmeedia kihama löönud ja paljusid loomasõpru liigutanud Brayaniga?

Esimene märts
1. märtsil sattus kuldne retriiver kergesse purelusse Mariuse ja Maarja hoiukodu teise koeraga ja sai seetõttu vasakule kõrvale kergeid kriimustusi. Õhtuks aga hakkas koer lonkama ja Maarja otsustas kindluse mõttes Loomade Kiirabi Kliiniku erakorralisse vastuvõttu minna. Sel hetkel oli vasaku käpa vasakpoolne varvas ainukesena paistes ja midagi hullu ei osatud arstidega koostöös kahtlustada. Nii saadeti koer koju ja kästi käpale lihtsalt puhkust anda, tehti jalalabast kontrolliks ka röntgen ja kirjutati välja valuvaigistid.

Teine märts
2. märtsil oli paistes juba terve jalalaba, kasutati arsti poolt määratud vahendeid ja ei osatud eelseisvat kahtlustada.

Kolmas märts
3. märtsil oli paistetud liikunud juba säärde ja Maarja ostis Loomade Kiirabi Kliiniku soovitusel antibiootikume. Julgustuseks öeldi, et paar päeva võib paistetus siiski veel hullemaks minna ja seejärel vaikselt taandub, seetõttu ei kahtlustatud veel midagi hullemat.

Viies märts
5. märtsiks oli põletik juba päris tugev ja kuna tulemust ei olnud, siis otsustas hoiukodu proovida õnne teises kliinikus, Mustamäel asuvas Vetdiagnostika kliinikus Aleksandr Semjonovi käe all. Kliinikus puhastati käpale põletikust tekkinud haavu ja lasti teha kõik vajalik, mida arst soovitas, lisaks saadi ka uued ravimid. Tervest jalast tehtud röntgenpilt ei näidanud luupõletikku ja välistatud sai ka veremürgitus. Visiidil näitas arst nõelatorgete abil, et käpa verevarustus on häiritud. Nahal oli näha ka ühte tumedat laiku.

Kuues märts
6. märtsil võttis hoiukodu ühendust ka Brayani kasvatajaga. Nad rääkisid koera kurvast olukorrast, millest kasvataja oli šokeeritud, sest tal ei olnud aimugi, et koer ei ole enam omanike juures, kellega algselt leping sõlmitud sai. Kasvataja pakkus samuti oma abi ja tahtis Brayani käekäiguga kursis olla.

Üheksas märts
09.03.2017 läks sotsiaalmeedias liikvele hoiukodu poolt tehtud video ja kuuldus, et koer tuleb võib-olla magama panna. Selle kurva video peale võtsid Eestimaa Loomakaitse Liiduga ühendust murettundvad koerasõprade grupi liikmed lootuses, et ehk õnnestub vaest koera üheskoos aidata.

Eestimaa Loomakaitse Liit leppis hoiukoduga kokku kohtumise loomakliinikus ning nad nõustusid võtma vajadusel kõrvale ka teise arsti arvamuse.

Kümnes märts
10. märtsil läks Brayanile hoiukodu pakkunud perekond koos Eestimaa Loomakaitse Liiduga Vetdiagnostika kliinikusse, kus lähemal vaatlusel pidas loomaarst Aleksandr Semjonov tõenäolisemaks koera käpa amputeerimise võimalust. Teise arvamuse saamiseks pöördus perekond tagasi Loomade Kiirabi Kliinikusse, kus võeti Brayanilt analüüse ning bakteriproovid saadeti Laboklini, mille tulemusi oodatakse tänaseni. Kui proovid on vastuse saanud, oskavad ka arstid paremini öelda, millega täpsemalt Brayan silmitsi seisab.

Arstid on eemaldanud Brayani jalalt nekroosi koldeid ja puhastanud jalga. Hetkel saab koer valuvaigisteid ja antibiootikume.

"Nädalavahetusel oli Brayani üks varvastest mustaks tõmbunud ja see tuli kiiremas korras eemaldada. Võimalik, et lähitulevikus tuleb eemaldada veel üks varvas, kuid hetkel võtame päev korraga. Tänaseks ei ole veel teada, kas arstidel õnnestub Brayani jalg päästa, kuid loodame parimat. Samas oleme kasvatajaga seda meelt, et kui on vaja see raske otsus langetada, siis see ka tehakse, kuid kõigepealt ootame ära Antibiogrammi vastused, et olla kindlad, mis bakteriga on tegu," sõnab Kaija.

Kolmeteistkümnes märts
Eile,13.03.2017 käis Eestimaa Loomakaitse Liit koos kasvataja Karme Reiljaniga Loomade Kiirabi Kliinikus, kus tehti igaks juhuks röntgen ka koera rindkerest, et välistada võimalus, et seal on midagi valesti. Kõigi suureks ehmatuseks selgus, et Brayanil on keres ka 4 õhupüssikuuli, mille haavad on kinni kasvanud ja väliselt polnud neid näha. Röntgen näitas, et luudes põletikku ei ole.

"Brayani ravi on väga pikaldane protsess, mis võib arsti sõnul kesta lausa kuus kuud. Täna ei ole Brayani olukorras muutusi olnud ja isegi paigalseis on meie jaoks edasiminek," tõdeb Kaija.

Hetkel on perekond ja Eestimaa Loomakaitse Liit Antibiogrammi vastuste ootel. Kui tulemused on käes, saavad ka arstid selgust, millega koer silmitsi seisab. Brayani käekäigu eest seisavad mitmed arstid, kes teevad ka põhjuse väljaselgitamiseks omavahel tihedat koostööd. "See annab meile väga palju lootust," ütleb Kaija.

Brayan ise on väga tubli ja peab olukorrale reipalt vastu. Ta toetab haigele jalale ning täna tahtis isegi mängida. Tema jaoks on kõik inimesed sõbrad ja tervel kliiniku personalil jagub tema jaoks vaid kiidusõnu. Vaatamata oma olukorrale, on koer rõõmsameelne ja lustlik ning just tema rõõmsameelsus annab ka meile usku.

Kuni Antibiogrammi tulemuste saamisteni veedab Brayan oma päevad kliinikus. Nii on võimalik tagada koheselt vajalik abi, kui seda peaks vaja minema.

Kuna Brayani ravi on kallis ja väga pikaldane protsess, siis vajab Brayani eest hoolitsev meeskond väga kõikide loomasõprade abi ja on südamest tänulik igale väiksemalegi annetusele, mis koera heaks teha võimalik on. Hetkeseisuga on Eestimaa Loomakaitse Liidu kontole laekunud annetusi umbkaudu 500 euro ulatuses, kuid eilse seisuga oli Brayani raviarve juba üle 800 euro ning on arvata, et kaks korda sama palju võib veel kuluda.

Brayanit saab abistada, annetades Eestimaa Loomakaitse Liidu kontole:

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

Telia ja Elisa kliendid saavad annetada ka helistades telefoninumbrile 9000 888, kõne hinnaks on 10€ või numbrile 9000 777, mille kõne hinnaks on 5€.

Brayan tänab kõiki, kel on võimalik teda toetada!