Hävimisohus liigi staatusest jäid ilma näiteks Vaikse ookeani morsk, mustselg laanerähn, Kirtlandi madu ja kalaliik, mis kannab ladinakeelset nimetust Gambusia clarkhubbsi.

Teisest suurema tähelepanu osaliseks on saanud aga Vaikse ookeani morsk. Juba 2011. aastal leiti, et liik on kliima soojenemise tõttu äärmiselt ohustatud. Morskadele on eluliselt jää olemasolu tähtis. Kui kliima soojenemine aga jätkub, siis 2060. aastaks võivad nad välja surra. Ameerika valitsus ei soovi aga liiki ohustatuks lugeda, sest nende sõnul on võimatu täpselt ennustada, milline on selleks ajaks kliima.

Teadlaste sõnul ei pea aga liik kriitiliselt ohustatud olema, et nende elutingimuste säilimise eest seista. Piisab juba sellest, kui on andmeid, et liik võib ohustatud olla. Teisisõnu võiks erinevate liikide kaitseks juba varakult midagi ette võtta.

Samuti soovib Ameerika valitsus anda edaspidi vähem raha organisatsioonidele, mis tegelevad ohustatud liikide elukeskkonna säilitamisega. Võib-olla mõnede liikide väljasuremine ei mõjuta meie elu kohe. Küll aga mõjutab see teisi liike, mistõttu jõuab lõpuks ahel ka inimesteni.

Allikas: iflscience.com

Jaga
Kommentaarid