Tänavu veebruaris anti ELLile teada Pärnumaal Vändra vallas Viluvere külas elavast haigest ja nälginud hobusest, kes ei suutnud enam isegi iseseisvalt püsti tõusta. Väärkoheldud loom toimetati ühe kohaliku hobusekasvataja talli, kus sellele liigile spetsialiseerunud veterinaar tuvastas tugeva alatoitumise, vedelikupuuduse, lamatised ja lõikehaavad, mis kõik pandi kirja ka haiguslukku, teatas ELL.

16. veebruaril kontrollis hobust veterinaar- ja toiduameti (VTA) Pärnumaa veterinaarkeskuse loomakaitse eest vastutav järelvalveametnik Elita Sillar, kes märkis kontrollaktis, et loom ei ole alatoitunud ning tal puudusid parasiidid. Vaatamata teiste veterinaaride diagnoosile leidis riigiametnik, et hobuse puusanukid ja abaluutagused olid ära hõõrutud köitega, millega looma püsti hoiti või jalule aidati.

Hobust raviva loomasõbra sõnul kirjutas Sillar kontrollakti valeandmeid ning hobuse tegelik seisukord nähtus piltidelt ja oli tuvastatav ka veterinaaride kirjapandu ja ütluste kaudu.

"Loomade heaolu kontrolliv ja selle eest seisma pidav Sillar tunnistas sisuliselt terveks väga haige ja raskes seisus olnud hobuse ning jättis omanikud karistuseta," põhjendas liit talle loomavihkaja tiitli andmist. "Lisaks hobuse tegeliku olukorra mittekajastamisele, ettekirjutuste ning kriminaalmenetluse algatamata jätmisele jättis loomade heaolu eest vastutav riigiametnik kontrollimata ka hobuse dokumendid ning ei pööranud tähelepanu, et loomal puudusid kohustuslikud kiip ja registreerimispass".

ELL tegi kohtuvälise menetleja Elita Sillari peale kaebuse veterinaar- ja toiduameti peadirektorile Indrek Hallistele, kes oma alluva töös puudujääke ei leidnud.

Aasta loomasõbraks valis ELL Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu seoses tema panusega pealinna uue loomade varjupaiga rajamisel.