Lemmikloom ei ole mänguasi, vaid pereliige, kes vajab palju tähelepanu, arstiabi, õiget toitu ja liigiomaseid elutingimusi. Kui loom seda ei saa, võib ta langeda stressi, jääda haigeks, muutuda agressiivseks, perele koormavaks, ohtlikuks või üleliigseks. Halvimal juhul kannatab loom elu lõpuni mõnes toa- või aianurgas. Kuna loomade raviarved on kallid või loomaga ei osata enam midagi peale hakata, visatakse lemmik kodust välja või paremal juhul viiakse mõningase tasu eest varjupaika, kus leitakse talle uus kodu või pannakse 14 päeva möödudes magama.

„Peamiselt kõik hädajuhtumid, mille lahendamisega päevast päeva tegeleme, tulenevad sellest, et inimesed ei ole osanud oma loomavõttu läbi mõelda: milline loom neile sobib, ega neil pole allergiat, kas on piisavalt raha kulukate raviarvete, loomatoidu jm vajaliku eest tasumiseks, kas nad tahavad tegeleda loomaga terve tema eluaja,“ tõdeb Eesti Loomakaitse Seltsi hädajuhtumite juht Maaja Mäll ja lisab: „Inimesed tihti ei teagi, et näiteks väike armas veekilpkonnabeebi, kelle nad just loomapoest koju tõid, kasvab tegelikult väga suureks, vajab 10 liitrit vett iga kehapikkuse sentimeetri kohta ning elab pea poole sajandi vanuseks!“

Kampaania raames korraldab Eesti Loomakaitse Selts kevadel kaks põnevat pereüritust. 30. aprillil leiab vastavatud Mustamäe Keskuses aset vastutustundliku loomapidamise üritus „Õnnelik loom“, mille raames kell 13-16 esinevad lisaks lapse- ja loomasõbralikule meelelahutusele tunnustatud Eesti loomaarstid jt loomadele spetsialiseerunud oma ettekannetega, kuidas lemmiklooma võtta ja paremini pidada. Üritusel keskendutakse koertele, kassidele, närilistele ja mitmetele eksootilistele lemmikloomadele. 4. juunil ootab selts aga kõiki loomaomanikke oma lemmikutega Tallinna Vanalinna Päevade raames traditsiooniliseks saanud lemmikloomade rongkäigule „Käpakäik 2016“, mis sel aastal algab kell 12 Politseipargist ja lõppeb Hirvepargis, kus ootavad ees trikikoerte erinevad etteasted.

15. aprillist 15. maini pakub Eesti Loomakaitse Selts Tallinna Keskkonnaameti toetusel lemmikloomade kiibistamist 5 euro eest Tallinnas Tatari, Mustakivi, Nõmme ja Vilde tee loomakliinikus. Kiibistamine ja kiibi registreerimine aitab kaduma läinud lemmiklooma tagasi koju ning maksab tavapäraselt paarkümmend eurot.