Kutsikad toodi laevaga Tallinnasse teisipäeva õhtul ning kõigist kolmest saavad tublid patrullkoerad. Kaks isast musta värvi kutsikat on pärit ühest pesakonnast, nad on sündinud 4. märtsil ja kannavad nime XS ja Xenon. Nemad hakkavad tööle Ida-Virumaal asuvas Punamäe kordonis ja Narva-Jõesuus. Emane kutsikas Erna, kes on praegu kaks kuud vana, asub ametisse ühes Eesti maismaapiiri valve tugipunktis, Piusa kordonis.

Küsimusele, milline saab edaspidi olema kutsikate igapäevane töö vastab Politsei- ja Piirivalveameti eri- ja vormivarustuse juhtivametnik, politseimajor Tõnu Tänav, et patrullkoerte põhiline ülesanne on maismaapiiri valvamine. "Nad peavad oskama avastada piiri ületanud inimese jälge, tegema kindlaks isikute liikumisteed ja pidama kinni ebaseaduslikke piiriületajaid. Samuti avastavad piiril töötavad patrullkoerad salakaupa, mida on üritatud ebaseaduslikult Eestisse tuua."

Viimasel ajal on Politsei ja Piirivalveamet toonud koeri Soome ja Taani kennelitest, kuna sealsed saksa lambakoerad on tuntud oma heade tööomaduste poolest. “Eestis kasvatatakse küll ilusaid koeri, kuid Politsei- ja Piirivalveametile tulevasi teenistuskoeri valides lähtume eelkõige koerte tööomadustest ja teenistuskoera instinktidest, ja selliseid on Eestist raske leida," selgitab Tänav. 
 
Eestis antakse kutsikad kohe uutele peremeestele, kelle juures nad saavad esimesed paar nädalat kohaneda, seejärel algab koolitamine. “Tavaliselt anname kutsikad kodudesse esimesel võimalusel ehk alates kaheksandast elunädalast, sest siis tekib tugevam side koerajuhi ja koera vahel,” räägib Tänav ja lisab, et koerajuhi töö eeldab suurt pühendumist, sest koer on oma peremehe või perenaise juures kogu aeg, olles sõber kogu eluks, kolleeg ja pereliige. "Koerajuht toidab, hoolitseb, õpetab oma koera, koos käiakse koolis, kus kutsikas õpib kuulekust, kaitset ning esmete ja jälgede otsimist. Koolitus toimub Murastes asuvas Politsei- ja Piirivalvekolledži teenistuskoerte koolituskeskuses."

Atesteerimise peab teenistuskoer peab läbima hiljemalt 3-aastaselt, kuid üldjuhul läbivad teenistuskoerad atesteerimise juba 1 aasta ja 8 kuu vanuselt. Koer õpib ja käib koolitustel sisuliselt kogu oma teenistuse vältel ning edaspidi toimuvad atesteerimised sõltuvalt looma vanusest iga 1-2 aasta tagant. Teenistus kestab, kuni koera tervis seda võimaldab ja kuni koer suudab oma eksamid positiivsele hindele sooritada.
 
Hetkel on Politsei- ja Piirivalveametis kokku 78 koera, neist 51 on saksa lambakoerad ja 18 belgia lambakoera (malinois).  Saksa ja belgia lambakoerad teenivad valdavalt patrullkoertena ja spanjelid narkokoertena.