Lindude ületalve pidamise organiseerib Eestimaa Loomakaitse Liit, kuid see on üsnagi kulukas protsess. Momendil hoolitseb ELL 7 valge-toonekure, 3 tuvi, 16 orava ja 6 siili eest.Käesoleval aastal on annetajate abiga terveks ravitud ja loodusesesse tagasi lastud 6 siili ja 8 oravat. Metsloomade või -lindudega seotud raviarveid on tasutud 68 korral. Möödunud suvel toimetasid ELL vabatahtlikud Harjumaa ja Tallinna tiheasustusaladelt tagasi loodusesse 14 nastikut ja 6 rästikut.

„Mõned teadmamehed ja riigiametnikud on kindlal seisukohal, et metsloomi ja -linde pole vaja abistada ning kõik kuulub nö loodusliku valiku alla“, ütles ELL juht Heiki Valner, kuid küsis samas, et kas taolist asja nagu „looduslik valik“ enam üldse eksisteerib? „Inimene mõjutab planeedil täna väga paljusid protsesse ning tema lagastava, raiskava ja hävitava elustiili tõttu kannatavad nii otse kui kaude kõik teised liigid. ELL kindel seisukoht on, et paljudel juhtudel pole tegemist enam loodusliku valiku vaid inimtekkeliste põhjuste likvideerimisega ning abistamine on siis igati õigustatud.“

„ELL on paljude inimeste jaoks viimaseks õlekõrreks, kui asi puudutab vigastatud või hädasolevaid metsloomi. Nad ei suuda ega taha vaadata ükskõikselt loomade või lindude kannatusi ja see on ka igati mõistetav“, sõnas ELL Tallinna piirkonna juht Kristina Krjakvina ning lisab, et tänapäeva tsiviliseeritud ühiskonnas ei ole enam mittemidagitegemine aktsepteeritav, kui asi puudutab ükskõik millist elusolendit.

ELL juhatuse liikme Katrin Idla sõnul on metsloomade abistamine ka üsna kulukas: „Toonekure ületalve pidamisele kulub ainuüksi söögiraha umbes 25-35 eurot kuus. Siilidele-oravatele mõnevõrra vähem ning mõistagi lisanduvad sellele oluliselt suuremad raviarved. ELL hoiukodusid peavad hoolivad eesti inimesed, kes teevad seda tööd vabatahtlikult ja tasuta, oma pere ja igapäevategevuste kõrvalt ning heade inimeste abi ja toetus kulub neile kindlasti marjaks ära”.

Annetused on teretulnud ELL arvelduskontodele:
Eestimaa Loomakaitse Liit
EE742200221052074915 (Swedbank)
EE441010220252652225 (SEB)
Selgitusse lisada „Metsloomade abistamiseks“

Loomade ravi saab toetada ka helistades ELL annetustelefonidele 9000 777 (5.-) ja 9000 888 (10.-) Helistada saab TELIA ja ELISA võrkudest. Tervitustekst tuleb lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.