„16 jahimeest võtvat kaasa 15 000 padrunit ning viidavat saarele n-ö enda lõbuks lustima,” kirjeldab liit oma Facebooki lehel. Niigi kurva sündmuse teeb veel kurvemaks aeg, millal see toimub. „Homme on 20. august ja Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäev. Inimesed kuulavad härdalt isamaalisi laule ja võtavad lauas ehk pitsikese haljast kodumaa terviseks. Kahjuks on 20. august ka ametlikult pardijahi hooaja alguspäev,” tõdeb Eestimaa Loomakaitse Liit.

Veelindude tapatalgud ei ole aga sugugi uus probleem. Ka varasematel aastatel on see olnud tõsiseks probleemiks nii Saaremaal, Kihnus kui ka mujal. „Korraldajad on muutunud kavalamaks ja jahituristid viiakse kohtadesse, kuhu ametnikel kulub kontrollima jõudmiseks tavapärasest rohkem aega,” kirjeldab liit korraldajate salakavalat strateegiat, kuidas ametnikke sündmusest eemale hoida. Seejuures lisab liit täpsustuseks, et eelmisel aastal tuvastas Keskkonnainspektsioon, et pardijahis kasutatakse Euroopa Liidus (sh Eestis) keelatud elektroonilisi peibutusvahendeid. Peibutusvahendiks on siis patareitoitel abivahend, millest lastakse erinevaid hääli, millega linnud kohale meelitada. „Seega ei tule ju isegi vaeva näha nendeni jõudmiseks, vaid piisab mõnest häälitsusest ja „rumal saak” tuleb n-ö ise laskeulatusse,” on liit pettunud, et selliste abivahenditega ei paista jaht jahimeestele ka just väga suur katsumus olevat.

Ühtlasi on Eestimaa Loomakaitse Liidule teada, et homme korraldatav jaht ei ole sellel aastal sugugi esimene – sama jahiaktsioon olla toimunud ka selle aasta kevadel ja samuti Kihnus, organiseerijaks naisterahvas, kes varasemalt elanud ca 10 aastat Itaalias.

Eestimaa Loomakaitse Liit mõistab taolise veelindude tapmise hukka. Olgugi et info on edastatud ka Keskkonnainspektsioonile ja Eesti Jahimeeste Seltsile, saavad ilmselt kõige kiiremini reageerida kihnlased ise. Seepärast kutsubki liit üles kõiki kohalikke oma saarel toimuva vastu välja astuma: „Ärge kuulakse isamaalisi laule segamini püssipaukudega, vaid minge otsige üles see kamp jahimehi, kes teie saare rahu rikub ja linde tapab. Astuge ise vahele ja näidake välja, et otsustate ise oma saare lindude liigirikkuse ja populatsiooni arvukuse eest.”