Nimelt märkas paarike oma koduaias asuva puu oksal istumas kardinali-nimelist lindu, mis oli tavapärasest sootuks erinev. Tavaliselt on isaslinnu suled erkpunased ja emaslinnu suled meenutavad värvitoonilt pruunikashalli. Linnuhuvilistele jäi silma aga kardinal, kelle poolt keha katsid isasele linnule omased suled ja teist poolt keha kattis emaslinnule iseloomulik sulestik.

“Me poleks iial arvanud, et näeme midagi sellist,” sõnas Shirley Caldwell väljaandele National Geographic ja lisas, et on oma abikaasa Jeffreyga aastaid linded toitnud ja hoidnud oma aias käivatel lindudel alati silma peal.

Spetsialisti sõnul on tõepoolest tegemist linnuga, kes on samal ajal nii emane kui ka isane ja kellel on mõlema soo tunnused üheaegselt olemas. Selliseid nähtuseid esineb lindude, putukate ja koorikloomade hulgas.

Kusjuures polevatki tegemist niivõrd haruldase nähtusega. Mõlema soo tunnustega isendeid on meie seas tegelikult rohkem, kui oskame arvata. Sageli jäävad nad tähelepanuta, sest märgatakse vaid neid, kelle puhul on see ilmne.

Isas- ja emaslind

Lindude puhul on soo määramine täpselt vastupidine sellele, kuidas see käib inimeste puhul. Selle asemel, et emasel linnul on kaks X-kromosoomi ja isasel linnul XY-kromosoomid, siis lindudel on täpselt vastupidi. Lindude kromosoomid on Z ja W ning emasel linnul on ZW-kromosoomid ja isasel ZZ-kromosoomid. Isaste lindude sperma kannab ainult Z-kromosoome ja emased linnud munevad mune Z- või W-kromosooiga.

Mõlema soo tunnused avalduvad erinevatel liikidel erinevalt. Lindude puhul arvatakse, et see juhtub, kui munarakk areneb kahe tuumaga, millest üks kannab Z-kromosoomi ja teine W-kromosoomi. Kui munarakk viljastatakse kahe ZZ-spermiga, siis kannab embrüo nii ZW-rakke kui ka ZZ-rakke.

Allikas: iflscience.com