Lõuna-Austraalia piirkondades ja New South Walesis on hukkunud üle seitsmesaja suure hallipealise nahkhiire. Kõige rohkem nahkhiiri on surma saanud New South Walesis Singleton ümbruses, kus õhutemperatuur tõusis nädalavahetusel 47°C-ni. Hukkunud nahkhiirte täpne arv on veel teadmata, on alust arvata, et see kasvab.

Nahkhiirte massiline hukkumine on looduskaitsjatele hiiglasliku tööpõllu „sillutanud“ – sajad surnukehad, mõned neist siiani pead alaspidi puude otsas rippumas.

Üks osa probleemist seisneb selles, et nahkhiired on olnud sunnitud elama nende jaoks tavalistes elupaikades. Viimase paari aastakümne jooksul on paljud nende senistest elupaikadest linnadeks muutunud ja täis ehitatud ning seal on palju vähem looduslikke varjumisvõimalusi. Üks näide on pärit möödunud aastast, kui New South Walesis asuv muidu vaikne Batemans Bay nimeline linn ujutati mingil hetkel üle sadade tuhandete nahkhiirtega – tekkis kaos.

„Teatud piirini on tegemist loomuliku nähtusega, kuna nahkhiired ei ela inimeste süü tõttu oma loomulikus keskkonnas,“ selgitas looduskaitseorganisatsiooni nahkhiirte koordinaator Jaala Preslan agentuurile Australia 9 News. „Normaalses keskkonnas oleksid katused madalal ning nahkhiired saaksid madalale laskuda.“

Hallipealised nahkhiired (Pteropus poliocephalus) suurekasvuline nahkhiireliik, nende tiibade siruulatus on ühe meetri ümber. Nad mängivad olulist rolli õitsvate taimede ja puude tolmeldamisel ja nende seemnete levitamisel. Kuna liik on haavatav, on praegune olukord keskkonnakaitsjate meelest murettekitav.

Lisaks kannavad nahkhiired mitmeid inimestele surmavaid haigusi, kaasa arvatud Hendra viirus ning marutaudisarnane lyssaviirus. Inimestel pole lubatud nahkhiiri puudutada juhul, kui nad pole piisavalt teadlikud sellest, mida teha ja mida mitte.

Nahkhiirte, looduskaitsjate ja tuhandete higistavate austraallaste õnneks annab põrgulik kuumus sel nädalal eeldatavasti pisut järele.

Allikas: iflscience.com