Eestimaa Loomakaitse Liidu (ELL) Läänemaa piirkonnajuht Kaija Paalbergi sõnul algas kasside teema juba eelmisel suvel, kui avastati Alliklepa suur kassikoloonia. Kassikoloonias oli 98 kassi, kellest pooled jaotas ELL koheselt uutesse kodudesse. Ülejäänutele aga otsiti ajutist hoiukodu, milleks sobis vana kuur, mille ELL talveks kasside tarbeks ära soojustas. Olukord oli aga liidu jaoks väga raske ja kulukas, sest vanas kassimajas puudus elekter ning talvel köeti seda gaasiga.

Kasside vana kuur.

"Jamad kuuriga algasid kevadel, kui katus hakkas läbi laskma," tõdeb Kaija Paalberg lisades, et antud murettekitavat olukorda sai arutatud Fundraiser Annika Alliksooga, kes uuris aiamajade tootjatelt, kas neil on ehk seisma jäänud aiamaju või praaktoodangut, mida saaks kassidele kohandada ning mille võimalikult soodsalt kätte saaks."

"Vastuse andsid meile tegelikult kaks firmat. Esimesena vastas ettevõte Aiamaja24.ee, kes hakkas uurima, millist maja täpsemalt vaja võiks minna." Seejärel alustasid nad projektiga. Ettevõte uuris ELL-i käest detailselt, millist maja kasside tarbeks vaja on. "Siis hakkas meil veidi hirm, sest teadupärast on eraldi disainitud majakesed väga kallid. Kui ettevõtte juhatuse liige Risto Alt ütles, et nad kingivad maja kassidele, siis olime väga suures šokis," meenutab Paalberg.

Nädala jagu hiljem andis ELL-ile oma vastuse ka ettevõte Palmako AS, kes samuti kassidele aiamaja pakkusid. "Kuna just oli kassipoja hooaeg ja hoiukodul oli täisvõimsus, siis sõitsime sellele majakesele järgi juba kaks päeva hiljem," sõnab Paalberg lisades, et see maja jääbki kassipoegade tarbeks ning samuti hooajaliseks kasutamiseks.

Kohaliku ettevõtte Aiamaja24.ee maja jõudis kohale juba eelmise nädala neljapäeval, mille peale tulid kõik ELL-i inimesed üle kogu Eesti kokku, et ühendada jõud ja panna uhiuus ja spetsiaalselt kasside tarbeks disainitud maja üheskoos kokku. "Pühapäeval jõudsime kassimaja üsna tempokalt kokku panna ja teha jäid vaid katus ja põrand," räägib Paalberg.

Kui suve alguses Eestimaa Loomakaitse Liit kassimaja projektiga alustas oli hoiukodus Paalbergi sõnul olnud 34 kassi ning see number tõusis suvel korraks lausa 40-ni. Hetkel viibib Paalbergi õnul hoiukodus 15 kassi, kellest viis on alles väikesed kassipojad.

"Kindlasti ei ole tegu varjupaigaga ja kohalike omavalitsuste tööd Eestimaa Loomakaitse Liit tegema ei hakka," sõnab Paalberg ja lisab, et antud maja on eelkõige mõeldud väärkoheldud või Veterinaar-ja Toiduameti poolt otse omanikult ära võetud loomade tarbeks ja nende heaolu tagamiseks.

"Hetkel on projektile veel käe külge pannud Imatra Elekter, kes tõi posti otsast elektri alla ning juba reedel tuleb annab oma suure panuse Elektritsentrum, kes viib elektri majani ja teeb vajalikud siseelektritööd," sõnab Paalberg.

Järgmiseks etapiks on maja soojustamine ja küte. "Loodetavasti on meil võimalik kusagilt soodsalt saada 2 õhksoojuspumpa, et kassidel oleks ka talvel ilusti soe," räägib Paalberg. Kassid saavad suure tõenäosusega uude majja kolida juba järgmise nädala jooksul, kui vajalikud elektri-ja soojustamistööd tehtud saavad.

Suur kassiarmastaja ja Aiamaja24 juhatuse liige Risto Alt kommenteerib annetust järgmiselt:

"Saime millalgi kevadel meili Annika Alliksoolt, et nad otsivad aiamaja, kuhu paigutada hüljatud kassid, et äkki on meil odavamalt pakkuda mõnd praakmaja või näidismaja. Kuna mul endal on ka kodus kolm kassi Tiit, Rein ja Tõnu, kes kõik on pärit, kas tänavalt või varjupaigast, siis pakkusin kohe ka teistele osanikele, et teeks heateo ja kingiks kassidele maja tasuta. Kõik olid kohe nõus. Esialgu oli jutt, et nad leiavad mõne maja meie olemasolevate mudelite hulgast, aga pakkusime, et kui juba teeme, siis teeme ikka sellise nagu vaja. Kuna oli soov, et oleks kaks eraldi ruumi, et vajadusel eraldada terved ja haiged kassid, siis tegime pikliku koridori ja kahe ruumiga aiamaja, kus mõlemal ruumil on kolmes küljes aknad, kust kassid saaks välja vaadata. Esialgsete plaanide järgi pidi maja valmis olema juba augustis, aga kuna tellimusi oli palju, siis tootmine veidi venis, aga vähemalt saavad kassid nüüd enne külma uude majja.

Tol hetkel, kui projektiga alustasime, ei teadnud ma veel täpselt, kus nad asuvad ja mis seal täpne seis on. Aga möödunud pühapäeval, kui nad talgute korras maja püstitasid, käisin ka ise kohal. Nähes seda praegust maja, kus kassid elavad, oli väga hästi näha, kui hädavajalik uus maja neile on.

Maja on 28m2 suur, korraliku 44mm paksuse ja metallvarrastega toestatud seinadega. Viin homme sinna ka kauem vastupidava Icopal katusematerjali, siis on kindlasti tegu majaga, mis kestab vabalt vähemalt 20 aastat.

Tore, et on Annika ja Kaija suguseid inimesi, kes on oma südameasjaks võtnud loomade aitamise. Kahjuks on veel liiga palju olemas inimesi, kes arvavad, et loomad on kuidagi inimestest kehvemad elusolendid. Sügis on käes ja ilmselt ilmub jälle välja palju kasse, kelle on inimesed endale kevadel suvilasse võtnud ja sügisel lihtsalt maha jätnud. Ei saa aru sellistest inimestest, lihtsalt ei saa. Kahju, et seadus selliseid väga karmilt karistada ei luba.

Eestimaa Loomakaitse Liidul on kasside jaoks küll mitmeid hoiukodusid üle Eesti, kuid Paalbergi sõnul viibib seal korraga vaid 1-2 kassi, kelle hoiukodu omanikud endale vabatahtlikult ise valinud on. Sellises mahus kasside hoiukodu on liidul hetkel vaid üks.