Pea kolm kuud tagasi "kutsikavabrikust" loomad päästnud ja neile uued kodud leidnud MTÜ Nurru Ometi vabatahtlikeni on viimaste päevade jooksul jõudnud teated, et "kutsikavabriku" tegevus võib hakata taas hoogu koguma. "Seekord saime Kuusalus toimuvast teada ühe abipalve kaudu - nimelt ostis soomlanna ühelt Lõuna-Eesti proualt kitsed, kes aga uues kodus põgenema pääsesid. Loomade kinnipüüdmiseks paluti loomakaitsjatelt abi," selgitas Nurru Ometi anonüümseks jääda sooviv vabatahtlik.

Peale kohapeal käimist on loomakaitsjatel alust karta, et "kutsikavabrikut" pidanud naine võib loomade paljundamis- ja müügitegevust jätkata. Kohapeal fotod teinud Eestimaa Loomakaitse Liidu esindaja Heiki Valneri sõnul on naise majapidamine täienenud mitmete loomade võrra: ühes puuris istus kokku neli kassipoega, pimedast laudast vaatas vastu üks saksa lambakoer, väikeses puuris kössitas apaatse olemisega küülik ning samuti oli territooriumil näha ülikitsastes tingimustes elavaid kodulinde.

"Kui vaadata, kuidas naine loomi peab, on aru saada, et tema suhtumine on vildakas. Kuked ja kanad on väikestes puurides, kitse ohelik on ligi 10 meeterit pikk, aga naine jättis kitsele vaid 1,5 meeterit liikumisruumi. Tuleb välja, et vald loomi halvasti kohelnud inimese suhtes järelkontrolli ei tee, ja inimene, kellelt on loomad konfiskeeritud, võib iga kell uued asemele võtta," sõnas Valner.

Lemmikloom.ee võttis ühendust ka kõnealuse loomapidajaga, kes selgitas, et hetkel peab ta ühte koera ja oma tarbeks kanu. "Loomi ma müümise eesmärgil enam ei paljuda," sõnas ta.

Kuusalu vallavanema Urmas Kirstsi sõnul pole naiselt keegi loomapidamisõigust ära võtnud ja loomi pidada tal keelata saa. "Üldiselt toimub meiepoolne tegevus ja järelvalve siis, kui oleme saanud ärevakstegevaid signaale või infot. Nähtud fotod mind aga täna ärevaks küll ei tee." Kirtsi lisas, et kuna naisega on varem olnud probleeme, proovib vald tal jõudumööda silma peal hoida, et olukord uuesti kontrolli alt ei väljuks.