Ööpapagoi olemasolu oli juba ammu legendiks muutunud. Ametlikult polnud seda rohelise- ja kollasetriibulist Austraalia sulelist juba üle sajandi nähtud, ehkki aeg-ajalt jõudsid avalikkuse ette vihjed sellest, et liik on metsikus looduses siiani säilinud.

Kuid 2013. aastal avaldasid teadlased ornitoloogide ja looduskaitsjate hämmastuseks tõsiasja, et nad pole ööpapagoid Queenslandis esmakordselt mitte üksnes näinud ja filminud, vaid et neil oli õnnestunud üks neist isegi kinni püüda ja rõngastada. Sellele järgnes käesoleva aasta alguses veelgi uskumatum uudis, et ka Lääne-Austraaliast avastati üks nende väikeste lindude elupaik.

Sama teadlane, kes papagoi algselt Queenslandist uuesti üles leidis, kordas seda taas ja kinnitas, et lind elab jätkuvalt ka Lõuna-Austraalias. Ähmane pilt kaameras sundis John Youngi ja tema kolleegi Keith Bellchambersit kaaluma võimalust, et papagoi seal ringi liigub. Kui nad leidsid täpik-sebraamadiini pesavooderdusest väikese rohekaskollaka sule, olid nad nii šokeeritud kui ka hämmeldunud.

Austraalia teadlane John Young jutustab: „Täpik-sebraamadiinid armastavad rajada oma pesad hiid-merikotka pesa alusele ja seetõttu läksimegi sinna asja uurima. Vaatasime Keithiga üle paljud täpik-sebraamadiinide pesad, enne kui lõpuks leidsime ühest värskest alusvooderdusest väikese rohelise sule.“

Youngi sõnul polnud kahtlustki, et see kuulus haruldasele ööpapagoile, ja ta sai sellele kinnituse, kui oli saatnud sule kontrollimiseks muuseumieksperdile. Tõsiasi, et need linnud on meile teadmata salaja oma eluga edasi toimetanud, on tõesti uskumatu.

See erakordne avastus muudab kardinaalselt seda, mida arvasime ööpapagoi elupaikadest teadvat. Varem usuti, et nad elavad vaid aladel, kus maapinda katab spinifex –i nime kandvast rohttaimest moodustunud madal ja tihe muruvaip. Kuid Lõuna-Austraalia populatsioon näib elavat randköömnega kaetud piirkonnas. See omakorda võib laiendada keskkondade arvu, kus ööpapagoid võisid ellu jääda.

Allikas: iflscience.com