Appikutsele reageeris koheselt ühingu juhatuse liige Mariliis Martõnova, kellele avanes saabudes trööstitu vaatepilt: kassipojad olid läbimärjad ja alajahtunud. "Nägin, et nabanöörid olid veel verised ja järeldasin, et kassipojad võisid olla mõne tunni vanused. Inimene, kes kassipojad prügikastist leidis, ütles, et loomad olid pakitud pooleldi veega täidetud kilekotti. Hingata loomad ei saanud, sest nad olid üleni vee all," sõnas Martõnova.

Aega pikalt mõelda ei olnud, tuli kiiresti tegutseda ja leida asendusema, kes kassipoegi toidaks ja soojendaks. Martõnova sõnab, et kuulutusi hoolitseva kassiema leidmiseks, kes võõrad lapsed omaks võtaks, avaldati mitmes portaalis, kuid palved jäid esialgu vastuseta. "Viisin kassikesed koju ja esimese asjana üritasime neid kuivatada, sest kassipojad olid läbimärjad ja alajahtunud. Olukord oli kriitiline, sest kui kassipojal langeb kehatemperatuur alla 38 kraadi, siis toit enam ei seedi ja ta sureb."

Peale pikki otsinguid õnnestus leida küll üks emakass, kes aga keeldus võõraid poegi omaks võtmast. "Nii ei jäänudki muud üle kui ise öö läbi üleval olla ja kassipoegi toita ja elus hoida. Õnneks leidsime hommikul poegadele asendusema, kes vaeslapsed enda hoole alla võttis ja neid nüüd toidab. Tänane päev on veel kriitiline, aga kui pojad vastu peavad, siis võib loota, et nad muutuvad tugevamaks ja jäävad ellu," on kassipoegi abistanud naine lootusrikas.

Martõnova sõnul on ta saanud pealnägija käest infot arvatava isiku kohta, kes kassid prügikasti viskas. Naist teeb murelikuks, et kohalike elanike sõnul peetakse samas isiku korteris äsjasünnitanud emakassi. "Sellise teguviisi tagajärjel pole ohus mitte ainult poegade, vaid ka emakassi elu, sest kui ta piimast lahti ei saa, võib tal tekkida piimanäärmete põletik," sõnas Martõnova.

PPA Ida prefektuuri pressiesindaja Olja Kivistiku kommentaar: Rakvere politseijaoskond alustab väärteomenetluse loomakaitseseaduse § 662 lg 1 järgi, mille alusel on võimalik võtta vastutusele inimene, kes paneb looma suhtes toime lubamatu teo. Sellisel juhul on vastutus rahatrahv kuni 200 trahviühikut. Looma suhtes lubamatu tegu on looma hukkumist, vigastamist või talle valu ja välditavaid füüsilisi ja vaimseid kannatusi põhjustav tegu, nagu looma sundimine talle üle jõu käivatele pingutustele, loomavõitluse korraldamine, looma hülgamine või abitusse seisundisse jätmine, loomale kannatusi põhjustav aretustegevus ja muu sarnaste tagajärgedega tegu, mis ei ole tingitud looma ravimisest, muust veterinaarsest menetlusest ega hädaolukorrast, välja arvatud käesoleva seaduse § 10 lõikes 1 nimetatud juhud ja käesoleva seaduse nõuetele vastavad loomkatsed (loomakaitseseadus § 4).

Käesoleval hetkel pole menetlusaluse isikuna kedagi üle kuulatud.
Kassipojad asendusema hoole all