Üksinda vegeteerivad need loomad enda kitsukestes puurides, seltsiks vaid silmapõletik ja liigesevalu. Pärast mõnda elukuud nad tapetakse, et nahk seejärel maha nülgida. Nende loomade nuumamistrend on võrreldav lihatööstustes toimuvaga, kus loomi samuti üha suuremateks ja paksemateks kasvatatakse. Seejuures on Soome üks suuremaid karusnahatootjaid maailmas.

„Karusloomafarmides käib loomade pidamine alati käsikäes piinamisega, sest metsloomade vangistuses hoidmiseks ei ole ühtegi kohast meetodit lihtsalt olemas,” ütles Saksa loomakaitsebüroo juhatuse esimees Jan Peifer häiritult. „Karusnahafarmides tiirleb kõik vaid kasumi ja selle suurendamise ümber.”

Soomlased on enda farmide hõberebased suutnud 20-kilosteks monstriteks sööta, samas kui vabas looduses ei ületa nende loomade mass 3,5 kilo. Ületoitmise tulemusel kannatavad Soome farmide hiiglaslikud hõberebased silmapõletike käes. Rääkimata ülekaalust, millega kaasneb liigesepõletike painav piin.

Kui kellelgi tekkis huvi, kust Soome hõberebasefarmide toodangut endalegi osta saab, siis Woolrich'i logoga tooteid pakub näiteks Saksa kaubamajakett Breuninger – ja seda muuhulgas ka Düsseldorfi luksuslik-toretseval Königsalleel. Nii Düssekasse kui ka teistesse Saksa suurlinnadesse jõuab see õõvastav kaup omakorda Taani kaudu.

„Meie meelest on see skandaal, et niisugune pikka aega turul olnud ettevõte nagu Breuninger, müüb piinatud loomade nahku,” ei olnud Peifer kriitikaga kitsi ja kutsus ühtlasi üles Breuningeri boikoteerima.

Saksa loomakaitsjad tegid Breuningeri karusnaha vastu suunatud kampaaniaga juba mõne nädala eest algust. Eesmärk on kaubamaja täiesti karusnahavabaks saada. Seejuures andis loomakaitsjate online-petitsioonile mõne päevaga allkirja 65 000 inimest.

„Breuninger on üks viimased Saksa kaubamaju, mis enda sortimendis veel pärisnahka hoiab,” selgitas hingepõhjani nördinud Peifer.

Allikas: Deutsches Tierschutzbüro / Oikeutta eläimille