Tänavugi protestivad loomakaitsjad koeraliha festivali toimumise vastu. Festivali peetakse Gulini provintsis asuvas Yulini linnas suvise pööripäeva tähistamiseks ja selle jooksul tapetakse tuhandeid koeri ja kasse.

Pidustused algavad tänavu 21. juunil ja kohalike sõnul on need seotud Hiina iidsete traditsioonidega.

Julm piinamine enne toidulauale jõudmist

Kinnipüütud koeri ja kasse transporditakse räpastes veokites ning neid topitakse kitsastesse puuridesse, kus nad üksteist ära lämmatavad. Koeri tapetakse elektrilöögiga, kuid pole ka erand, et loomad visatakse elusalt keevasse vette, et nülgimisprotsessi kiirendada. Festivali ajal on Yulini linnas näha lihakonksude otsas rippumas koeralaipu, mida võib näha ka tee äärtes vedelemas. Kuna Hiinas usutakse, et liha kvaliteedi näitajaks eelkõige selle värskus, samas aga puuduvad külmutusseadmed, on tavaline praktika, et loomi hoitakse kohutavates tingimustes kuni hukkamiseni.

Lõuna-Hiinas süüakse palju C-vitamiini rikkaid litšisid, mis on kohalik puuvili ja millest tehakse ka veini. Soe koera- ja kassiliha koos litšidega on festivali põhiroog, mida pakutakse paljudele kokkutulnud festivalikülastajatele. Yulinis usutakse, et koera- ja
kassiliha koos litšide ja veiniga aitab tagada head tervist. Koeraliha peetakse väga toitaineterikkaks ning pole haruldane, et kohalikud arstid soovitavad seda süüa potentsi-  ja verereingehäirete raviks. Kassiliha kasutatakse aga koeralihatoitude garneeringuks.

Nädalajagu kestvat festivali tutvustatakse kui hea atmosfääriga üritust, kust leida uusi sõpru ja äripartnereid.

Loomakaitseorganisatsioonid on aga rõhutanud, et loomi hangitakse illegaalsel teel. Koerad on varastatud kodudest või tegemist on kinnipüütud hulkuvate loomadega, kes võivad kanda marutaudi ja muid nakkushaigusi. Seega panevad ebasanitaarsetes tingimustes hoitud loomade liha süües oma tervise ohtu ka festivalikülastajad ise. 

Kohalikud elanikud aga kaitsevad iidset traditsiooni. "Miks peavad Yulini elanikud tegema seda, mida protestijad tahavad?" esitas väljaandele China Daily küsimuse 27-aastane Wei Huan. Ta ütles,
et kasvas üles maitsvat koeraliha süües, mida serveeriti koos litšidega ja see olevat maitsvaim eine, mida ta üldse söönud on.

Ehkki loomakaitsjate püüdlused koeraliha festivali lõpetamiseks on olnud suuresti ebaedukad, loodavad loomakaitsjad siiski, et ehk avaldab mõju protestide jätkamine ja avaliku pahameele väljendamine selle üle kuidas koeri hangitakse. Lisaks juhivad aktivistid tähelepanu olematutele tervise- ja ohutusnõuetele.

Yulini võimud on omalt poolt lubanud, et pööravad rohkem tähelepanu sanitaarsele olukorrale ja võtavad kasutusele ranged meetmed, et vähemalt lõpetatakse koerte avalik hukkamine. Praeguse seisuga ei ole Hiinas loomaõigusi, aga koeraliha müük siiski nõuab teatavaid regulatsioone, millest siiski paljuski mööda vaadatakse.

Kuidas loomi aidata?

Hiinas kasvab koerte populaarsus lemmikloomade ja kaaslastena ja see asjaolu on aidanud festivali populaarsust veidi vähendada. Siiski ei anna loomakaitsjad alla ja tegutsevad selle nimel, et festivali toimumine üldse lõpetataks: nad saadavad kirju Yulini linnaisadele ja palkavad kuulsusi seda julma traditsiooni avalikult hukka mõistma.

2011. aastal läks tänu aktivistide kiirele tegutsemisele korda tühistada sarnane koeraliha festival Zhejiangi provintsis ja seda suuresti tänu avalikule petitsioonile, mis internetis ringi liikus.

Sinagi võid täna internetipetitsioonile alla kirjutada ja näidata oma vastuseisu loomade barbaarsele ja ebainimlikule kohtlemisele Hiinas. Petitsiooni saab allakirjastada SIIN.

Allikas: dogingtonpost