Uues BBC2 dokumentaalfilmis "Cats v. Dogs" testisid loomaeksperdid ja teadlased Chris Packham ja Liz Bonnin, missugused lemmikloomad meid kõige enam armastavad.

Teadlastele on juba teada, et koerad, nagu ka inimesed, toodavad omanikuga suheldes oksütotsiini, mida kutsutakse ka armastuse hormooniks. Kuid kasse poldud selles osas kunagi varem uuritud.

„Meil on päris häid tõendeid selle kohta, et koerad tõesti armastavad inimesi,“ ütleb uuringu läbi viinud dr Paul Zak. „Mitu väiksemamahulist uuringut on näidanud, et kui omanikud koertega tegelevad, vabaneb mõlema kehas oksütotsiin.“

„Oksütotsiin on üks keemilistest ainetest, mis näitab imetajatel armastust. Inimesed toodavad seda ajus siis, kui me kellestki hoolime. Näiteks kui näeme oma abikaasat või last, tõuseb oksütotsiinitase meie veres tavaliselt 40-60%.“

Dr Zak võrdles, kui palju armastuse hormooni toodavad kassid ja koerad, kui nad omanikuga mängivad. Selleks võttis ta kümnelt kassilt ja kümnelt koeralt süljeproovid kümme minutit enne mängu algust ja kohe pärast mänguseansi lõppu ning analüüsis proovides oksütotsiini taset.

Tulemused näitasid, et keskmiselt tõusis oksütotsiini tase koertel 57,2%, kuid kassidel ainult 12%. Mis teoreetiliselt tähendab seda, et koerad armastavad oma omanikke viis korda rohkem kui kassid.

„Oli üllatav tõdeda, et koerad toodavad nii palju oksütotsiini. 57,2% - see on võimas tulemus. Ja näitab, et koerad tõesti hoolivad inimestest. Meeldivaks üllatuseks oli seegi, et kassid üldse oksütotsiini toodavad. Ja mõningatel juhtudel nad tõesti on omanikesse kiindunud,“ lisas Zak.