"Tõesti oli kõik see, mis meiega juhtus, nagu koeraomaniku õudusunenägu," rääkis vaid ehmatusega pääsenud Tabasalu elanik Kairi Fimberg Harju Elule. "Tulime kolmekesi oma igapäevaselt jalutuskäigult Tabasalu looduspargis ja kõndisime kergliiklusteed pidi kodu poole. Minul lapsevanker ees ja pisike beagle rihma otsas. Mere tee bussipeatuse juures märkasin teisel pool teed kahte lahtist suurt mustakirjut koera, kes meid nähes otsejoones suuna meie poole võtsid."

Üks ründavatest koertest haaras rihma otsas oleva beagle’i-koerakesel turjast. Jahmunud noore ema sõnul kestis rünnak mõnikümmend sekundit, kuid ta närvid olid nii pingul, et see tundus kestvat terve igaviku.

Õnneks nägi juhtunut möödasõitev naine, kes reageeris kiirelt: keeras auto teelt kõrvale ja ruttas rünnatavatele appi. Hiljem sai Kairi teada, et kartmatu appiruttaja nimi on Evelyn Lumi.

”Ega ma ju midagi peale appikarjumise väga teha saanud," tunnistas siiani šokis olev naine Harju Elule. "Kartsin lapse, natuke ka enda pärast."

Nähes appiruttavaid inimesi, lasid ründajad väikese koera lahti ja liikusid rahulikult edasi omi asju ajama.

"Mis ilma abita oleks saanud, ei taha mõeldagi," räägib Kairi. "Ju nad oleksid mu koerakese sealsamas lõhki kiskunud."

"See oli nii kohutav, et keelasin lapsel vaatamast," kirjutas Kairile keegi pealtnägija, kes eemal bussipeatuses lapsega bussi ootas. "Ei julgegi last enam üksi kooli saata."

"Appi rutanud Evelyn pani meid kogu kupatusega – koer, vanker, mina ja laps – kiiresti oma auto peale ning viis meid koju," selgitas kannatanu Kairi Fimberg Harju Elule.

Šokis olnuna ei oska ta rünnanud koeri täpselt kirjeldada, aga arvab, et ega nad Tallinnast Tabasallu kõmpinud. Ilmselt on tegemist kohalike penidega. Õnneks jäi Bruno-nimeline koerake sakutamisele vaatamata siiski väliselt terveks.

"Sisemiselt mõjus see talle kindlasti raskelt. Ta on end rihma otsas tundnud varemgi ärevalt ja oleme üle aasta regulaarselt koolitaja abiga tööd teinud, et sellest üle saada. Nüüd algab kõik otsast peale," ütles Kairi Fimberg ja lisas, et ilma pipragaasita ta ilmselt lapse ja koeraga enam tänavale ei lähe. "Lapsega oled sellises olukorras eriti abitu ja vastutad kõigi turvalisuse eest."

Harju Elu toimetus küsis Harku vallavalitsuselt, kas on teada, kellele koerad võivad kuuluda ja mis saab omavalitsus ette võtta koeraomanikuga, kes oma koerad järelvalveta jätab.

"Harku vallavalitsusele ei ole teada, kelle koerad jalutaja lemmikut ründasid," vastas vallavalitsuse esindaja. "On äärmiselt kahetsusväärne, et on jätkuvalt koeraomanikke, kes ei adu lemmiklooma võtmisega kaasnevaid kohustusi. Vallas kehtiva Harku valla koerte ja kasside pidamise eeskirja kohaselt on iga koeraomaniku kohustus välistada looma väljapääsemine tema omandis või valduses olevalt territooriumilt. Avalikus kohas peab koer olema aga jalutusrihma otsas, et tagada kaaskodanike ja loomade ohutus. Eeskirja rikkumise puhul on meil õigus looma omanikku karistada rahatrahviga kuni 200 trahviühiku ulatuses (kuni 800 eurot), juhul kui koer on tekitanud inimesele tervisekahjustuse või varalise kahju. Eelkõige tahaksime aga loomaomanikele südametunnistusele panna, et looma võttes tuleb hoolitseda nii tema heaolu eest kui mõelda ka kõigi teiste ohutusele."