Üldiselt on ainult üks tee, kuidas koer ja tema omanik saavad üksteist paremini tundma õppida – koeraga tuleb iga päev tegeleda. See pakub mõlemale palju rõõmu ning tugevdab koera ja omaniku vahelist suhet.

Hea tulemuse annavad isegi kõige lihtsamad ülesanded ja harjutused. Koer teab, et omanikuga on alati tore koos olla ja et omaniku heakskiidu nimel tasub tööd teha.

Paljude koerte puhul ei ole hea enesetunde saavutamiseks palju vaja. Piisab sellest, kui kiita tema oskust istuda, lamada ja käppa anda. Koer on õnnelikum, kui ta teab, et saab omanikule meele järele olla.

Koerad on tähelepanelikud ja õpivad ka iseseisvalt üsna palju. Peale käskude õpivad nad tundma omaniku miimikat ja žeste. Aja jooksul suudab koer omanikust juba poolelt sõnalt aru saada.
Taoline üksteisemõistmine teeb inimese ja koera kooselu palju lihtsamaks. Sellepärast tasub kulutada aega ja harjutada koostööd nii kutsika, noore koera kui ka varjupaigast võetud täiskasvanud koeraga.

Igat koera viiner ei huvita

Paljud arvavad, et vanad koerad enam uusi oskusi ei õpi. Tegelikult õpivad küll, lihtsalt aeglasemalt.
Kutsikas võtab uusi kogemusi väga kiiresti vastu, sest kõik asjad siin maailmas, eriti omanik, on tema jaoks väga põnevad. Täiskasvanud koeral on palju rohkem kogemusi, nii et tema õpetamiseks tuleb ta huvi äratamise nimel rohem vaeva näha.

Oluline on leida üles motivaator, mille nimel koer on nõus tegutsema. Mõnele piisab viineritükist, mõni tahab väga oma mänguasja. Aga paljude koerte jaoks on kõige väärtuslikum preemia omaniku tähelepanu.

Vanemate ja vähem aktiivsete koerte puhul tasub meeles pidada, et mida rohkem nendega tegeleda, seda innukamalt nad kaasa löövad.

Harjutamist alustades ei tohiks unustada, et iga koer vajab tagasisidet. Talle tuleb mõista anda, kas omanik jäi harjutusega rahule või tuleb seda uuesti teha. Kui koer ei saa tagasisidet, miks peaks ta järgmisel korral üldse üritama?

Premeerimisel tuleb lisaks maiuspala või mänguasja andmisele koera ka sõnadega kiita. Paljud arvavad, et piisab sellest, kui pista koerale kiituseks viineritükk suhu. Aga nii mõnigi koer ei pruugi taolisest tunnustusest aru saada. Tema jaoks on olulisem, et omanik ütleb talle mõne ilusa kiidusõna, näiteks: „Tubli koer!”.

Vaata videot ja tee järele. Enely Sööt näitab, kuidas koerale uusi oskusi õpetada.
www.purinaeesti.ee

Veebilehelt saad tellida koerale tasuta maiuspalade proovipaki ning ise koera koolitamise kohta nõu küsida. Osale, sest maitsvad auhinnad ootavad!

Jaga
Kommentaarid