10. septembril kadus Tallinnas Lasnamäel kenneli Unerschrocken territooriumilt nelja ja poole aastane halli värvi emane saksa lambakoer Vita. Märganud koera kadumist, pöördus kenneli omanik koheselt sõprade-tuttavate poole, et alustada põhjalikke otsinguid.

Kenneli omaniku hea sõbra Jekaterina Aljohhina sõnul alustatigi lähedalasuva Lasnamäe tööstuspiirkonna hoolikat läbikammimist. "Arvasime algul, et koer on varastatud, mistõttu teavitasime ka Harjumaa loomakliinikuid."

Et suurendada koera leidmisvõimalust, avaldati kuulutusi nii sotsiaalmeedias kui ka raadios. "Kui raadios ja ühistranspordi teleekraanidel jooksnud teated jäid vastuseta, siis Facebookis jagati kuulutust pea 2600 korda," kiidab Aljohhina Facebooki kasutajate aktiivsust. Kuid olulised ja oodatud vihjed jäid siiski tulemata.

Juhtumisi aga aitas otsingutele kaasa hoopis ühe läheduses paikneva hoone seinale paigaldatud videokaamera, mille salvestuselt kenneli omanik arvaski Vita ära tundvat. "Märkasime, et ühel videopildil oli näha korraks ühte koera. Lõik, kus koer oli Betooni bussipeatuse juures, oli küll kaks sekundit pikk, aga see ülilühike kaader juhataski meid Vita jälgedele," sõnas Aljohhina.

Vita leitigi Betooni bussipeatuse lähedal asunud lahtisest kanalisatsioonikaevust. Aljohhina sõnul on lausa imestamapanev see, kuidas koer kaheksa päeva 3 meetrit sügavas kaevus üle elas. "Kaevus oli üks tühi rehv, mille peal ta istuda ja magadagi sai. Jõi ta aga kaevu põhja kogunenud vihmavett. Kokkuvõtlikult võib öelda, et tegemist oli õnnetu õnnetusega, sest nii suur loom ei pea ilma veeta üle kolme päeva vastu." Selle kohta, et Vita püüdis ka omal jõul kaevust välja ronida, annavad tunnistust küünejäljed kanalisatsioonikaevu seintel.

Õnneks on Vita nüüd kodus ja temaga saab kõik korda, kuid katsumus jättis koera tervisele siiski jälje. "Leides oli ta väga kõhn ning tal on palavik, mille vastu saab ta antibiootikumiravi," on koera otsimises aktiivselt kaasa löönud naisel hea meel.
Ohtlikku kaevu varjab pikk rohi

Kaevu asukoht Betooni tänaval

Lahtisest kanalisatsioonikaevust teavitati koheselt ka kohalikku omavalitsust, edastati pildid ja lahtise kaevu GPS-koordinaadid. Kuid kahjuks ei ole see katmata kaev ainus, mis koeraotsijatele muret tekitab. Otsingute käigus märgati teisigi potentsiaalselt ohtlikke luuke. "Näiteks leidsime selliseid luuke Betooni tänaval paikneva tankla alal. Neil on seal suured kaanetamata reservuaarid, mis võivad samuti loomadele ohtu kujutada, kuna metsa poolt lähendes on pääs tankla territooriumile piiramata," juhib Aljohhina ohtudele tähelepanu.

Kuidas toimida, kui leiate lahtisesse kanalisatsioonikaevu kukkunud looma?

Tallinna Keskkonnaameti peaspetsialisti Hellika Landsmanni sõnul tuleks kanalisatsioonikaevu kukkunud loomast teavitada kas Päästeametit helistades numbril 112 või Tallinna Loomade Hoiupaika numbril 631 4747. Hoiupaik saab kohapeal ka kiibi olemasolu kontrollida, et kiiremini looma omanikuni jõuda. Lahtiste kanalisatsioonikaevude kohta oodatakse teateid Tallinna abitelefoni numbril 1345.