Kas lemmikute talvine toidusedel peaks olema suvisest erinev?

Lemmik on väga lai mõiste. Aga kui me jääme siin piiridesse koer-kass, siis eelkõige sõltub toidusedel sellest, kus see loom elab ja milline on tema koormus.
Õueskäivad kassid või peamiselt õues peetavad koerad või koerad, kes viibivad näiteks tööd tehes talvel palju õues, vajavad reeglina talvel ehk energiarikkamat menüüd, et külmaga toime tulla.
Tubaseks jäävad lemmikud aga või need, kelle jalutuskäigud talvel oluliselt lühenevad, võivad vastupidi vajada toidusedeli korrigeerimist madalama energiasisalduse poole, et vältida ülekaalu kogunemist.
Kindlasti peab peamiselt õues peetavate koerte-kasside puhul silmas pidama, et nendele ette antav toit ei külmuks (piisavalt tihti värske ports ette) või poleks etteandmisel kuum, ja et neil oleks võimalus regulaarselt saada värsket, külmumata vett. Külmumise puhul ei aita muud, kui tuleb vett mitu korda päevas ette viia.
Mis veel oluline: õuekoeral peaks kindlasti olema korralik soojustatud kuiv sobiva allapanuga kuut, kuhu vajadusel sooja minna.

Kas mõnele lemmikule tuleks talvel külmaga välja minnes kindlasti riided selga panna?

Kui tegemist on aluskarvata või õhukese kasukaga või hoopis karvutu koera-kassiga, siis kindlasti, seda eriti, kui külmale lisandub ka tuul ja ka siis, kui on eeldada, et mingil põhjusel ei olda väljas või madalas temeperatuuris pidevas liikumises (näiteks ootamine bussipeatuses või autosse jätmine pikemaks ajaks jne).
Eriti linnakoerte puhul tuleks tähelepanu pöörata käppadele. Linnas, eriti soolaga töödeldud pindadel käivate koerte käpad tuleks koju saabumisel pesta/puhastada, kasutada võiks näiteks käpavaha, kui on näha, et padjandid kalduvad lõhenemisele. Vaha võib igal juhul ka juba profülaktika mõttes peale määrida.

Kas külmaga peaks väljaskäimise aeg olema lühem?

Oleneb külmast ja lemmikust, koerte külmataluvus on väga erinev, samuti oleneb see väljaskäimise liigist. Palju liikudes ei hakka ju nii kergesti külm, samuti paksu kasukaga tõud naudivad enamasti talveilma täiega. Vanemad, kutsikaeas, õhema karvkattega, väikesekasvulised, haiged jt peaksid pigem ehk õueskäigu aega piirama, seda just siis, kui on külmem, tuuline, sajune.
Kui ilm ikka väga hull, tuleks selliste loomade puhul jalutuskäigu asemel nendega vaid kiirelt pissil-kakal ära käima ja siis tuppa tagasi.

Mõni lisanõuanne lemmikuga talvel toimetamiseks

Lemmikule võib vajalikud riided ise õmmelda, aga on lugematu arv netipoode, kus valik on peadpööritav. Peamiselt õmmeldakse koertele kahte tüüpi rõivaid: kombeka-(kaetud on peaaegu terve koer, v.a. pea, saba ja käpaotsad) ning vestitüüpi (kaetud on koera selg ja küljed). Enne kui otsustate, kas oma koerale riideid muretseda, tuleb hoolega järele mõelda,
kas neid on kindlalt vaja ja millist tüüpi rõivaese (kas porikombekas või soe vest)
muretseda.
*Kombekas on pikakarvalise koera karvkattele heaks kaitseks ka metsajalutuskäigul.
Kaitsmata karvkattele on üks metsaskäik tõeliseks katsumuseks, sest mida kõike sinna
kinni ei jää...Pärast on nii koer, kui tema omanik tõsiselt hädas, et loomale jälle koera
välimus anda.
Karvase koera porikombekas on mõeldud kasutamiseks puhtuse pärast. Seetõttu valmistatakse see ilma voodrita ja ilmastikukindlast matarjalist. Kui karvasele koerale panna selga voodriga jope, võib selle tulemuseks olla külmetumine, sest koera vastupanuvõime haigustele langeb.
*Kui koerad on sügis-talvisel perioodil enamasti tubased, vajab nende nahk ja
karvakate rohkem tähelepanu. Kesküttesüsteemi tõttu on häiritud koerte loomulik
karvavahetussüsteem. Karv vahetub pidevalt ja on kogu aeg suhteliselt lahtine.
Selliseid „korterikoeri” tuleb regulaarselt kammida, et vabastada nad lahtisest karvast.
Koeri tuleb pesta vajadusel ja ainult koerashampooniga
Et nahk ja karvkate oleksid ilusad ja terved ning karvavahetus ei kestaks aastaringselt, võib neile anda ikkagi ka regulaarselt vitamiine ja rasvhapete preparaate.
Liina Laaneoja, lemmikloomaspetsialist