Nimelt on viimase viie aasta jooksul hakanud Costa Rical elavate mantel-möiraahvide karvkatesse lisanduma kollakat tooni. Esialgu märgati kreemjat tooni mõne ahvi jäsemetel ja sabal. Nüüdseks on teadlastele teada aga 21 Costa Rica looduses elavat mantel-möiraahvi, kelle karvkattes on kollast.

Muuhulgas on märgatud ka kahte üleni kollast mantel-möiraahvi, kelle karvkattes pole üldse musta värvi. Sellised nii-öelda kiired muutused ajavad teadlasi juba mitu aastat kukalt kratsima.

Ahvide karva lähemal uurimisel selgus aga, et värvimuutuses võivad süüdi olla pestitsiidid. Lisaks uuriti mantel-möiraahvide melaniini ja avastati, et paljudel on selline sort, mille tulemusena on nende karvad musta, halli või tumepruuni värvi. Kollakate laikudega ahvidel on toimunud aga muutused ja nende sort põhjustab kollakat, punast või oranži tooni.

Teadlaste arust on tegemist juhtumiga, mille sarnast pole nad enne kohanud. Nad märgivad, et ei tea ühtegi taolist juhtumit primaatide või teiste imetajate seas. Muuhulgas avastasid teadlased, et kollaseks muutev pigment sisaldab väävlit. Viimast kasutatakse aga väga paljudes pestitsiidides üle kogu maailma. Niisiis pakuvad teadlased, et kuna need Costa Rica ahvid puutuvad pestitsiididega palju kokku, siis väävliküllus muudab ahvide karvkatte pigmenti ja nende melaniini struktuuri ning seetõttu on muutunud ahvide karvkatte värvus.

Lisaks on teadlased täheldanud, et ebatavaliste värvidega loomad pesitsevad nende farmide lähedal, kus kasutatakse palju taimekaitsevahendeid. Kusjuures Costa Ricas kasutatakse kõige rohkem pestitsiide maailmas ehk üle 25 kilogrammi hektari kohta.

Mantel-möiraahvid on võib-olla rohke pestitsiidikasutuse hiljutised ohvrid, sest nad toituvad peamiselt end ümbritsevate puude lehtedest. Seeläbi satub nende organismi aga märkimisväärne kogus taimekaitsevahendeid.

Samas nendivad teadlased, et tegemist on siiski spekulatsiooniga ja lõplikke järeldusi ei maksa veel teha. Spetsialistide arvates on väidete kinnitamiseks vaja teha veel uurimistööd.

Erkkollane värvus on ahvide jaoks aga ohtlik, sest nii on nad kiskjatele kergemini märgatavad.

Allikas: sciencealert.com