Sotsiaaldemokraat Marianne Mikko sõnul pöördusid saadikud peaminister Jüri Ratase, maaeluminister Tarmo Tamme, välisminister Sven Mikseri ja siseminister Andres Anvelti poole põhjusel, et must äri lemmikloomadega, sealhulgas loomade e-kaubandus on võtnud Euroopa Liidus enneolematud mõõtmed. „Kutsume valitsust üles tagama, et Eesti võtaks eesistumisaja vältel juhtpositsiooni selle ebaseadusliku kaubandusliigi avalikkuse ette toomisel ning teema Euroopa Liidu agendasse viimisel,“ seisab Stenbocki majja läkitatud kirjas.

„Parim abinõu Euroopas vohava vägagi tulusa illegaalse äri piiramiseks on kasside ja koerte kohustuslik kiibistamine kõigis liikmesriikides,“ märkis Mikko. Mikko koos teiste saadikutega teeb valitsusele ettepaneku seista nii Eestis kui laiemalt Euroopa Liidus loomade kohustusliku kiibistamise ja elektroonilise registreerimise eest. „Et takistada koerte ja kasside illegaalset kaubandust ning parandada loomade heaolu ja kodanike kaitset tuleb keskenduda ka online-müügi reguleerimisele,“ kirjutavad pöördumise autorid.

Lemmikloomade illegaalne kaubandus kolib üha enam e-kaubandusse, mis ohustab loomade tervise ja heaolu kõrval ka rahva tervise ja on seotud tarbijakaitse jämeda rikkumisega. Mikko sõnul kasutab taoline äri erinevusi riikide seadusandluses, loomade heaolu standardites ja hindades.

Valitsuselt ootavad tegusid Marianne Mikko, Tunne Kelam, Eerik-Niiles Kross Reformierakonnast, Monika Haukanõmm Vabaerakonnast, Andres Metsoja IRL-st, Eiki Nestor, Barbi Pilvre ja Ivari Padar Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast.