Koeraomanik Tähti Roostalu käis oma koer Kustiga eelmisel kolmapäeval tavapärasel õhtusel jalutuskäigul. Ühtäkki nägi Tähti, et Kusti sõi miskit imelikku. Perenaine haaras koerast kinni, kiskus ta lõuad lahti, et koer edasi ei sööks. Kahjuks tulutult, sest koer oli jõudnud juba kõik alla neelata. “On olnud kanakont, leivaviil, alati sain kätte,” ütleb Roostalu.

Õhtul kodus olla tegi koer imelikku häält. Ta justkui vilistas. Perenaine ei osanud miskit halba arvata ja õhtu möödus rahulikult edasi. Tagantjärele mõeldes arvab Roostalu, et see võis olla esimene spasm.

Ülejäänud päevad ta vaikselt kustus
Tähti Roostalu

“Andsin talle miskipärast piima, abikaasa jõi ja ta väga tahtis, jõi kolmapäeva õhtul kohe isuga,” räägib Tähti. Ta lisab, et luges internetist piima kõhtu lahtistava mõju kohta. Ta lootis midagigi teha, et sissesöödu välja tuleks. Neljapäeval oli koerakesel kõht lahti ja ta oskendas.

Öösel koristasin ära, pesin ta puhtaks ja arvasin, et kõik saab korda

Neljapäeval oli koer veel reibas, kui Roostalu käis Kustiga jalutamas. Reedel oli koer loid ja väsinud. Energia oli kadunud ja Kustil oli halb olla.

Laupäeval hakkas Kusti äkki õhku ahmima. Koeraga mindi kohe loomakiirabisse. Kusti jäi statsionaarsesse osakonda arstide valve alla. Kell 00.15 sai Roostalu loomaarstilt kõne ja talle öeldi, et olukord on kriitiline: koera suust ja ninast jookseb verd. Kell 00.29 helistas loomaarst ja teatas, et Kusti on lahkunud.

Lisaks annab Eesti Loomakaitse Selts nõu, kuidas ära tunda, kas koer võib olla mürgitatud:

Mürgistuse esmasteks tunnusteks on tavaliselt loidus, pidev oksendamine või ilastamine ning kõhulahtisus. Kõik oleneb ka mürgist muidugi, kangema mürgi korral võib tekkid ka hingamis- ja südamepuudulikkus ning koer võib teadvuse kaotada. Kui teil on kahtlus, et koer sõi midagi maast ning tal tekib kasvõi mõni nendest sümptomitest, siis pöörduge kindlasti kiiremas korras loomaarsti poole! Koer.ee lehelt leiab ka info, kuidas anda sellises olukorras koerale esmaabi: http://www.koer.ee/Esmaabi_-_murgistused.html

Eesti Loomakaitse Seltsi kommentaar
Vastab Eliisa Metsoja, Eesti Loomakaitse Seltsi turundus- ja kommunikatsioonijuht:


Selliseid juhtumeid on Eestis olnud väga palju, Tallinas veel Nõmme ja ka Stroomi kandis. Paraku arvatavat mürgitajat on väga raske kätte saada. Eesti Loomakaitse Selts tahab hoiatada kõiki loomasõpru! Olge valvsad ja jälgige, mida teie koer maast lakub või hambusse võtab, kuigi pimedal ajal võib see vahel päris keeruline olla. Mürk võib ohustada ka kasse, kellel lastakse vabalt ringi liikuda.


Selliste õnnetuste kulgu on raske ennustada, sest kõik oleneb sellest, milline on mürk, milline kogus seda sisse söödi, kui suure loomaga on tegemist ning kui kiirelt loom abi saab.

Sarimürgitajad on lisaks mürgile ka loopinud teele lihapalle, mille sees on naelad ning on ka visatud mürgitatud toitu koertenäituste toimumiskohtadesse.
Politsei- ja piirivalveameti kommentaar
Vastab Marie Aava, PPA pressiesindaja:


Politseil puudub info, et sellist probleemi oleks Mustamäe või Stroomi piirkonnas täheldatud. On teada üks juhtum möödunud aasta detsembrikuus Nõmmel, kus kahtlustati koera mürgitamist. Kriminaalasi on hetkel kohtumenetluses ja lisainfot saab selle kohta Põhja Ringkonnaprokuratuurist. Käesolevast aastast on teada juhtum Tabasalus, kus omanik väidab, et tema on koera mürgitatud. Selles juhtumis asjaolude selgitamine käib ning hetkel ootab politsei ekspertiisi vastuseid, kas koera kehast leiti viiteid mürgile.


Kui on alust arvata, et keegi on tahtlikult looma mürgitanud, siis saab politsei alustada menetluse looma julma kohtlemist käsitleva paragrahvi alusel. Selle teo eest on ette nähtud rahaline karistus või kuni üheaastane vangistus. Politsei saab juhtunu asjaolusid kontrollida vaid juhul, kui meieni laekub teade võimalikust mürgitamisest. Seetõttu tuleks sellistest juhtumitest alati politseid teavitada.