Mida aga peaksid külmade ilmade korral silmas pidama loomaomanikud?

• Aeg-ajalt väljas käivad kassid võiks talveks jääda tubaseks. Nii ei teki ohtu, et nad võiks ära külmuda, kaduda või vigastatud saada.
• Lumise ja jäise ilmaga, eriti tuisuga, ei ole soovitatav koera jalutusrihma otsast lahti lasta. Ta võib lume ja jääga oma lõhnataju kaotada ja kaotsi minna.
• Pühkige või peske alati koera jalad, käppade- ja kõhualune pärast jalutamist lumest või soolast puhtaks. Sool ja teised teede jäätumise vastu kasutatavad kemikaalid võivad loomadel olla surmavalt ohtlikud, kui ta neid käppadelt sisse lakub. Ka võib paks lumekord käppade all käpapadjandeid kahjustada ning need võivad hakata lõhenema ja veritsema. Seda aitavad vältida käpakaitsed või spetsiaalsed käpavahad. Pikakarvalistel koertel on soovitatav varvastevahelised karvad lühemaks pügada – need ei kaitse käppasid külmetuse eest, vaid võivad soodustada lumeklompide kogunemist käpa alla ja põhjustada loomale suurt ebamugavust.
• Pikkade lontis kõrvadega koertel võib ka kõrvaotsad käpavahaga kokku teha, see takistab lumeklompide kogunemist kõrvaotstesse.
• Kui koer on väga lühikese või õhukese karvaga, muretsege talle talveriided. Mantel peaks kindlasti katma mitte ainult selja, vaid ka kõhuosa, eriti väikestel ja madalajalgsetel koertel (näiteks taksid). Selja soojendamisest pole suurt kasu, kui kõht lumes külmetab.
• Mitte kunagi ärge jätke oma koera, kassi või teisi lemmikuid külma ilmaga üksi autosse! Auto võib muutuda väga külmaks ning lemmik võib ära külmuda. Kui võtate loomad kaasa talvisele reisile, peate nad endaga igale poole kaasa võtma.
• Mõned koerad võivad olla külmale vastuvõtlikumad (haiged, vanad või külmakartlikust tõust). Ärge laske neil kaua väljas olla. Kui loom ei taha liikuda ja istub värisedes maha, on viimane aeg kiiresti tuppa minna.
• Õuekoerad vajavad talveperioodil tugevamat toitmist. Hoolitsege selle eest, et nende kasukas oleks terve ja rikkalik. Jälgige, et nende joogivesi ära ei külmuks. Õuekoeri on soovitatav külmaperioodidel sööta pigem vedelapoolse leige pudruga või leotada kuivtoitu enne söötmist leiges vees. Nii saab koer juba süües piisavalt vedelikku. Mõned koerad on õppinud talvel lund sööma. Ettevaatust – ka nemad võivad kurgupõletiku saada!
• Kui liigute toakoeraga talvel palju väljas, peaks looma toiduratsiooni üle vaatama. Koer kulutab külmaga rohkem energiat, et oma kehatemperatuuri säilitada.
• Toas kontrollige, et põrandad, kus loom magab, poleks liiga jahedad ja et uste alt ei tõmbaks tuul. Vajaduse korral tõstke looma magamisase pisut kõrgemale ning andke talle talveks lisatekk alla.
• Kui olete usin autoomanik ning vahetate oma auto radiaatori jahutusvedelikku ise, siis kindlustage, et teie koer ega kass ei pääse antifriisi lakkuma. Neil tundub selle maitse meeldivat, aga seal sisalduv propüleenglükool põhjustab eluohtlikku neerupuudulikkust.