Laupäeval, 15. detsembril tähistab loomaaed rahvusvahelist ahvipäeva. Loomaaia primaadid saavad kingitusi ning külastajad kuulda harivaid ja põnevaid lugusid. Lisaks sellele juhib loomaaia ahvipäev tähelepanu meie lähimatele sugulastele ja teguritele, mis nende looduslikke elukeskkondi ohustavad. Sel eesmärgil avatakse Troopikamajas materjalide ümbertöötlemisse suunamiseks vanade telefonide kogumiskast.

Kogumiskastist viiakse telefonid jäätmekäitleja juurde. Ümbertöötlemisse minevad mobiiltelefonid demonteeritakse käsitsi ning sealt saadav plast, metallosad, akud ning trükiplaadilt saadavad osad taaskasutatakse, kumm ja muud põlevad jäätmed kasutatakse energia saamiseks.

Telefonides kasutatavatest materjalidest 80,02% on taaskasutatavad. Üheks neist on koltan ehk kolumbiit-tantaliit, millest rafineeritud kuumakindlat metalli tantaali kasutatakse laialdaselt telefonide jm elektroonika trükkplaatidel stabiilse elektrivoolu kontrolli all hoidmiseks. Kogu maailmas kaevandatavast koltanist pärineb 80% Kongo Demokraatlikust Vabariigist. Maagi kaevandamine kahjustab ja hävitab metsa ning metsaelanike looduslikke elupaiku.

Too vana mobiil loomaaeda ja aita kaitsta loomade elukeskkonda!

Ahvipäeva kava:

• 11.00 kingitused šimpansitele vaderilt AS TV Play Baltics. Ahvidest räägib Aleksei Turovski.

• 12.00 toit ja keskkonnarikastus küünisahvidele. Väikeses troopikamajas kõneleb ahvidest Inari Leiman.

• Kasutatud telefonide kogumiskasti avamine

Külastajatele on tutvumiseks loomaaia primaate tutvustav stend. Üritus kestab 11-14-ni. Lisainfo leiad loomaaia kodulehelt ja Facebookist. Üritusel osalemine on talviselt soodsa loomaaia piletiga ja loomaaed on jalutamiseks avatud kella 17-ni.