Kuu aega tagasi koristasid Craig Mcgettrick ja tema kolleeg üht rämpsu täis aeda, kust nad töö käigus ühe vana madratsi vedelemas leidsid. Madratsi alt tuli välja midagi üsna ootamatut - viis väikest kutsikat.

Esimese hooga uskus Mcgettrick, et tegu on koerakutsikatega. "Me arvasime, et keegi oli nad sinna jätnud, teades, et me tuleme niikuinii prügi koristama," sõnas Craig. Kutsikatele vaid head soovides, asusid nad kiirelt vastsündinuid abistama. Craig tõstis kutsikad pappkarpi ning plaanis nad varjupaika viia, kuid enne, kui ta loomad ära viis, pani ta oma ebaharilikust leiust mõne pildi ka Facebooki.

Facebooki üles laetud fotod jõudsid ringiga Martin Hemmingtonini, kes on National Fox Welfare Society asutaja. "Facebooki lehe kaudu võttis meiega ühendust üks kena naine Beccie, kes kahtlustas, et tegu võis olla eksitusega. Tema saadetud fotodelt oli näha, et eksikombel koerakutsikateks peetud vastsündinud olid tegelikult rebasekutsikad. Beccie andis meile varjupaiga kontaktid, kuhu kutsikad viidi," sõnas Martin Hemmington.

"Rebasekutsikad ei näe noorena rebase moodi välja, mistõttu on arusaadav, et inimesed võivad neid eksikombel koerakutsikateks pidada," sõnas Freshfieldsi loomade päästeorganisatsioonis töötav Paul McDonald ja lisas, et kutsikana on rebased tumepruunid, mitte oranži tooni, nagu me oleme harjunud neid nägema.

"Emarebane kasutas madratsit ilmselt uruna," rääkis McDonald. "Emasloomad jätavad sageli oma kutsikaid mõneks ajaks üksinda urgu. Kui kutsikad vanemaks saavad, hakkavad nad tasapisi ümbruskonda avastama ning ei ole oma emast enam niivõrd sõltuvad," selgitas McDonald loomade käitumist.

Tegemist oli vastsündinud rebasekutsikatega, kes ei olnud oma urust veel lahkunud. Kui rebasekutsikad olid Liverpooli varjupaigast ära toodud ning McDonaldi valvsa hoole all, andis mees endast parima, et kutsikad taas emaga kokku viia. Ta viis nad tagasi aeda, kust nad leiti. "Teadlikult ei andnud ma kutsikatele midagi süüa. Nii on kutsikad näljased ja nutavad valjuhäälselt oma ema taga. Kutsikate nutt toob ema nende juurde ja nii ka õnneks läks," rääkis McDonald.

Samal päeval, umbkaudu kella nelja paiku, viis McDonald kutsikad aeda tagasi. Ta jättis nad enam-vähem samasse kohta, kus nad varem olid, et ema kutsikad kiiremini üles leiaks. Kutsikad olid pappkarbis ning sooja hoidmiseks pani McDonald karpi ka kuumaveekoti. Seejärel jäi ta kutsikate lähedusse ema tulekut ootama.

Ema jõudis kutsikate juurde tunni aja pärast ja võttis esmalt endaga kaasa vaid ühe kutsika. Ta oli ära üle tunni aja enne, kui ta tagasi pöördus. "Ma arvan, et ta nägi, et kutsikatel oli kõik hästi, mistõttu ootas ta pimedat, et ka teised kutsikad ära viia. Päevavalguses ei ole kutsikatega turvaline liikuda," rääkis McDonald. Kella seitsmeks õhtul oli ema kõik kutsikad pappkastist ära viinud ja kutsikad olid taas turvaliselt oma ema hoole all.

Allikas: The Dodo