Mõni aeg tagasi jõudis Kasside Turvakoduni abipalve Viimsi vallalt — ühes suvilakompleksis vajasid päästmist üle 50 kassi, kellest suurem osa olid haiged ja kannatasid alatoitluse all.

Kuna Kasside Turvakodul on alates 2014. aasta 1. aprillist sõlmitud Viimsi vallaga kasside püüdmise ja hoidmise leping, mida tänavu ka pikendati, tuli vabatahtlikel kiiresti leida võimalus kasside äratoomiseks ja leida neile arstiabi.

Kohapeal selgus, et suurt hulka kasse hoiti sisetingimustes. Turvakodu vabatahtliku Hanna sõnul oli vaatepilt õõvastav: “Tegemist oli väikese suvila tüüpi hoonega, milles elutses umbes 50 kassi. Kassidel oli toiduks pandud kapsa-tangu puder või muu arusaamatu ollus. Oli näha, et paljud kassid on haiged — polnud nad ju saanud kordagi arstiabi. Mitmel kassil on probleemid kôrvadega, vähemalt ühel olid kõrvad täis veriseid klompe ja kasvajaid, mis tänaseks on õnnelikult opereeritud ning kiisu on taastumas. Paljudel on silmad herpesviiruse poolt kahjustatud, mitmed vajavad silmaoperatsiooni ning kaks kassi on täiesti pimedad,” võttis Hanna nähtud olukorra kokku.

Kuna Kasside Turvakodu ühtegi abivajavat looma ei hukka, asuti abipalvele humaanseid meetodeid kasutades kiiresti reageerima. “Tööd on tõesti väga palju ning sellise olukorraga hakkama saamine nõuab nii füüsilist ressurssi kui ka emotsionaalset tugevust,” tunnistas Hanna. “Positiivne kogu selle õuduse kôrval on see, et vaatamata abitule seisundile on tegemist sotsiaalsete ja armsate kassidega, kes vajavad ravi, aega, hoolt ja armastust. Suur hulk kassidest on lumivalged ja teine suur osa kiisusid on siiamilaadsed — seega loodame neile kôigile hoolivad kodud leida,” sõnas Hanna.

Õnnetu olukord sai alguse heatahtlikkusest 

Suvila omanik, kes ise elab Tallinnas, käis kasse korrapäraselt toitmas kuni ühel hetkel ta nendega enam hakkama ei saanud.  “Tegemist on aastate jooksul tekkinud probleemiga. Vanem naisterahvas hakkas kasse toitma, sest nagu suvilapiirkondades kipub olema, hüljatakse paljud loomad hooletute omanike poolt. Teadupärast paljunevad kassid mitu korda aastas ja pesakonnad võivad olla päris suured,” kirjeldas Hanna tekkinud olukorda.

Ehkki Kasside Turvakodu taunib kasside abitusse seisundisse jätmist, sest neile ei võimaldatud ei arstiabi ega normaalset toitu, ei mõista ühing kasside hooldajat tema tegevuse eest hukka. “Inimesel kasvas kassiarmastus lihtsalt üle pea, ja meie eesmärk ei ole teda selle eest avalikult hukka mõista, " sõnas Hanna. Õnneks on  kasside eelmine omanik koostööaldis ja nõus loomad vabatahtlikult Kasside Turvakodule loovutama.

Praeguseks hetkeks on koloonia kassidest üle poolte Kasside Turvakodu hoole all. Ehkki selle nädala jooksul ja hiljemalt järgmise nädala lõpuks loodavad vabatahtlikud kõik kassid Viimsist ära tuua, on töömaht meeletu — kassid vajavad kliinikus ülevaatust, osad vajavad ka statsionaarset ravi.

Abi on teretulnud

Kuna olukord tuli Kasside Turvakodule ootamatult ja tegemist on ühinguga, mis toimib tänu vabahtlike abile ja eraannetajate toele, siis ootavad päästetud kassid nüüdki abikäsi. Turvakodu rentis lisaruumid, et suur kogus loomi korraga turvaliselt majutada ning loomadega hakkama saada.

Turvakodu Facebooki postitatud abipalvele on regeerinud juba sajad inimesed. “Nädalavahetusel toodi palju süüa, pesamaterjali, tekke, patju ja liivakaste, kuid kassid ei vaja abi mitte ainult täna ega homme, vaid ka järgnevatel kuudel, kuni päriskoju minekuni,” selgitas Hanna vajadust toetuse järele. Seetõttu ootabki Kasside Turvakodu nüüd eelkõige rahalist abi, sest kasside ravikulud saavad olema väga suured. “Rahaliste vahendite olemasolul saame vaadata, mida on nende jaoks veel tarvis. Kindlasti ootame suvekuudeks vabatahtlikke, kes saaksid käia nädalas kord või kaks kasside eest hoolitsemas,” lausus Hanna.