Jõgevamaa veterinaarkeskuse juhataja sõnul on matmine hädaabinõu. Taudipuhangud mitmes väga suures farmis järjestikustel päevadel ning farmi asukoht Jõgevamaal nitraaditundlikul alal pani otsustajad Jõgevamaa maakondlikus loomatauditõrje komisjonis olukorda, kus ainsaks võimalikuks lahenduseks jäi matmine ning tuli leida selleks lähim koht, kus matmine oleks veekaitse sisukohalt võimalik. Taudipuhangu korral farmis on eelistatuim variant matta sead kohapeal farmi territooriumil, kuid Puurmanni valla juhtumi puhul oli see võimalus välistatud. Keskkonnaamet pakkus seega võimaliku variandina välja Torma prügilaga piirneva ala, kuna selle ala kohta on teostatud keskkonnauuringud, milles on kinnitatud jäätmekäitluse võimalikkust ning ohutust selles piirkonnas.

Jõgeva maakonna loomatauditõrje komisjonis, kuhu kuuluvad Veterinaar- ja Toiduameti, Keskkonnaameti, Keskkonnainspektsiooni ning Politsei- ja Piirivalveameti ja Päästeameti esindajad, leidsid üksmeelselt, et konkreetne matmispaik on ainuvõimalik variant.

Korjuste matmine matmispaigas peab toimuma Veterinaar- ja Toiduameti järelevalve all. Samuti tuleb korjused katta kuni 3 meetri paksuse pinnasekihiga ja see tihendada, et välistada taudi edasilevimine teiste loomade või lindudega.

Olukorda jäädvustanud isik tegi enda sõnul omavolilist luuret ning pärast paari klõpsu tegemist kupatasid politseinikud ta minema.

Põllumajandusministeerium juhib tähelepanu, et matmispaigast ning taudipunktist tuleb eemale hoida!

Allikas: Maablogi, Facebook