Safiiraara (Cyanopsitta spixii)

Looduses märgati safiiraarat lendamas viimast korda eelmisel aastal ja hoolimata sellest, et umbkaudu sadakond safiiraarat on veel maailmas alles, ei ela mitte ükski neist enam vabas looduses. Selle linnuliigi ohustatud staatusele viitas ka 2011. aastast tuntud animafilm Rio, pannes vaatajad uskuma, et peategelased Blu ja Jewel moodustasid maailma viimase safiiraarade paari.

Philydor novaesi

Kahjuks lendab väljasuremise poole ka linnuliik, mis kannab ladinakeelset nime Philydor novaesi. BirdLife Internationali bioloogide poolt hiljuti tehtud uuring ennustab liigi ellujäämisvõimaluseks vaid 0.1. See on niivõrd madal number, et võiks öelda, et see liik on kriitiliselt ohustatud või välja surnud.

BirdLife Internationali juhtivteadlane Stuart Butchart sõnas IFL Science'ile, et peamiseks looma- ja linnuliikide väljasuremise põhjuseks on inimtegevus. Mees lisas, et kontinentidel on väljasuremus suurem kui kunagi varem ja kui suuremat rõhku liikide säilitamisele ei panda, siis sureb igal aastal veelgi rohkem liike välja.

Puma concolor couguar

Eelmisel aastal kuulutati väljasurnuks ka puuma alamliik Puma concolor couguar. Arvatakse, et viimane selle liigi esindaja tapeti Maine'is 80 aastat tagasi.

Teised ohustatud liigid

Lisaks ülaltoodud liikidele suri eelmisel aastal viimane isane valge ninasarvik, kes kandis nime Sudan. Alles on jäänud vaid kaks emast, kuid bioloogid on avastanud, et Põhjas ja Lõunas elavad valged ninasarvikud on omavahel väga lähedalt seotud, mistõttu võib-olla tuleksid tulevikus kõne alla ka hübriid.

2019. aastal on jätkuvalt väga suures ohus ka Kalifornia pringlid, keda on alles vaid 12 tükki. Marylandis asuva St. Mary Kolledži bioloogiaprofessor Sea McKeon arvab, et Kalifornia pringlid surevad tõenäoliselt välja juba käesoleval aastal.

Suures ohus on ka liike, kes on alles hiljuti loodusest avastatud. Näiteks 2017. aastal avastati Tapanuli orangutang ja nüüd arvatakse, et tööstuse tõttu on tegemist väljasuremisohus olev liigiga. Väga suures ohus on ka Hiina hiidsalamander, kes on küll 250 miljonit aastat vastu pidanud, kuid kelle elu on inimtegevuse tõttu oluliselt halvenenud. Ohustatud on ka mõned hai- ja railiigid.

Eelmisel aastal mainiti esimest korda, et ka kaelkirjakud on ohustatud, samuti peaaegu kõik erinevad leemurid. Eriti tundlikud ja suures ohus on putukaliigid. Nad on väikesed ja tundlikud. IFL Science'i väitel on ainuüksi Ameerikas välja surnud juba 97% monarhliblikatest.

Bioloogiaprofessor Sea McKeon lisab, et putukad annavad maailmale energiat ja panevad selle tööle. Samas surevad paljud putukad välja ja see on tõsine asi, mis võiks inimesi panna oma harjumusi muutma.

Siiski on ka häid uudiseid. 2018. aastal päästeti ohustatud liigi staatusest mägigorillad. Muuhulgas leidsid oma tee Kesk-Aafrika riiki Tšaad teravmokk-ninasarvikud, keda pole seal viimased 50 aastat nähtud. Leiti ka San Quintini kängururoti liigi esindaja, kuigi viimased kolm aastakümmet arvati, et see liik on juba väljasurnud. Tänu Mehhiko nunnaordule päästeti väljasuremisohust ka haruldane Pátzcuaro järve salamander.

Allikas: iflscience.com