Hüpokoerad on välja õpetatud hindama oma peremehe madala veresuhkru taset lõhna järgi ning talle sellest märku andma. Koerte koolitusprogramm kestab 1,5 aastat. Koolituse lõpuks oskavad koerad anda häiret, kui on tekkinud peremehe elule ja tervisele ohtlik olukord, ning tuua talle vajaliku toitu või juua veresuhkru tõstmiseks. Eestis saavad augusti lõpul hüpokoera ametliku staatuse neli koera – kuldne retriiver Aki, segavereline Simona, labradori retriiver Poppy ja basset Berta.

“Statistika näitab, et maailmas on plahvatuslikult kasvanud nii I kui II tüüpi diabeeti haigestumine. Sama tendents on kahjuks märgatav ka Eestis. Kuna hüpokoerad saavad tõhusalt kaasa aidata haigusega toimetulekule, on diabeedi abikoerte väljaõpetamine maailmas üha laiemalt levinud. Kõige pikaajalisemad kogemused sel alal on USA-s, Suurbritannias ja Austraalias. Meie naaberriikidest koolitatakse hüpokoeri nii Rootsis kui ka Soomes, kus alustati hüpokoerte väljaõpetamisega 2010. aastal,” ütles hüpokoerte koolituse projekti juht Britt Petjärv.

Eesti hüpokoerte väljaõppeprogramm on peamiselt kokku pandud Soomes juba aastaid edukalt toimiva koolitusprogrammi alusel. Õpe on üles ehitatud moodulitena, kus iga kahe kuu tagant toimub 1-ja 2-päevane koolitus, mil kohtutatakse treeneritega. Põhiosa treeningust viib koera perekond koolitusel saadud õppematerjalide põhjal läbi kodus. Treeningu hetkeseisu või saavutatud tulemused, st kuidas koer ühte või teist sooritust teostab, võtab perekond videosse ning saadab koolitajatele kindlateks tähtaegadeks selleks sisseseatud internetikeskkonda. Koolitustsükli ajal on tagatud treenerite poolne tagasiside soorituse lihvimiseks.

Peale aastast koolitusmoodulitel osalemist peavad osalejad täitma spetsiaalse tabeli, milles on näha, kui tihti ja täpselt koer hüpolõhna markeerib. Lisaks peavad koerad läbima baaskuulekuse testi, mis näitab, et nad oskavad kuuletuda ja käituda erinevates igapäevaolukordades. Testi aluseks on võetud USA koera treenerite poolt välja töötatud ning ka mujal riikides edukalt üle võetud Canine Good Citizen test.

Töökoera atesteeringu saavad vaid koerad, kes on tõestanud, et kõik vajalikud oskused on omandatud. Hüpokoerte koolitust koordineerib Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing.

Hüpokoertele töökoera staatust kinnitavate vestide üleandmise pidulik üritus toimub juba sel laupäeval, 26. augustil kell 15.00 Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingus.