Treppojalt leitud viimaste aastate suurimast "kutsikavabriku" šokeerivast juhtumist pole palju aega möödas, kuid Eestimaa Loomakaitse Liiduni jõudis hiljuti järgmine murettekitav kõne Raplamaal asuva koertekoloonia kohta. "Tere, mul on mure hunniku koerte pärast, kes elavad Raplamaa külas ühe vanaproua juures. Arvan, et neid on kokku umbes 50. Nad kõik paarituvad omavahel, on haiged jne," helistas murelik külaelanik Heiki Valnerile ja palus Eestimaa Loomakaitse Liidu (ELL) nõu ja abi. Kohalikud elanikud on koertest häiritud.

ELL sõidab täna kohapeale olukorraga tutvuma. "Praegu ma veel üksikasju ei avalda ja seda teavad vaid meie liikmed," sõnas Valner, kes püüab koerte täpsema seisundi välja selgitada ning 85-aastase naisega kokkuleppele jõuda, sest oma lemmikloomi ta tõenäoliselt vabatahtlikult loovutada ei soovi, väites, et need on ainsad, kelle nimel ta veel elada soovib.

Vald on tegelenud selle juhtumiga juba 2012. aastast alates. ELL palus 2016. aastal ka politseilt abi ning tegi avalduse kriminaaljuhtumi algatamiseks, kui olukord väljus kontrolli alt ja alkohoolijoobes naabrimees üht vanaproua koera õhupüssist näkku tulistas, sihtides hiljem ka teisi koeri. Maa piirkonnas vabalt liikuvatele koertele on naaber ka otsa sõitnud ning koeri sel viisil vigastanud. Vanaproua loomi kiusavad ka naabrite lapsed.

Tervislikust seisundist rääkimata, ei ole kiita ka koerte elamistingimused. Päeval veedavad nad enamuse ajast õues, kuid öösiti hoiab omanik loomi toas. Suure koertekarja tõttu on naisterahva elamine räsitud ja haiseb koera väljaheidete järgi.

Õigepea otsivad need nukra mineviku ja õnnetu saatusega lemmikloomad suure tõenäosusega hoiukodusid. "ELL ei anna juhtumist VTA-le teada, sest nad on tõestanud, et ei saa loomade kaitsmisega hakkama," sõnab Valner lõpetuseks.

Täispikka lugu saad lugeda Heiki Valneri blogist.