„Saime info sigade suurenenud suremusest farmis eile õhtul ning kuigi Saaremaal pole varem seakatku esinenud, võtsime võimaliku haiguse tuvastamiseks seafarmist proovid, mis on saadetud laborisse,“ ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda. Uurimise tulemusel selgitatakse välja, kas sigade Aafrika katku kahtlus seafarmis leiab kinnitust või mitte. „Proovide tulemused selguvad homse päeva jooksul, millest anname esimesel võimalusel teada,“ sõnas Kalda.

Tänase hommiku seisuga on farmis alates reedest hukkunud üle 30 sea.

„Tuletan veelkord kõigile loomapidajatele meelde, et oht katku puhanguteks seafarmides on jätkuvalt väga suur ning VTA-le tuleb igast kahtlasest haigusnähust või looma hukkumisest teada anda,“ rõhutas Kalda.

Saaremaal ei ole varem seakatku diagnoositud metssigadel ega kodusigadel. Saaremaa ja Hiiumaa on siiani ainsad Eesti maakonnad, kus Euroopa Komisjon pole kehtestanud piirangutsoone.

Taust

• 2016. aastal on sigade Aafrika katk diagnoositud kokku viies farmis: kolmes Jõgevamaa, ühes Järvamaa ja ühes Lääne-Virumaal asuvas seafarmis.
• Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.
• Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.
• Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud Maaeluministeeriumi veebilehele