Veebruari alguses kuulutas Eesti Loomakaitse Selts 14. aastat järjest välja kõige loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo. Sedapuhku pälvis sõbraliku teo tiitli liikumisraskustega koertele tasuta vankrite valmistamine MTÜ Jooksev Koer poolt ja vaenuliku teo tiilti Harjumaal Rummu külas peremehe poolt oma koerale Pätule kirvega selga löömine.

Tuntud IT-ekspertide Peeter Marveti ja Indrek Vainu analüüsi põhjal aga selgus, et 2014. aasta kõige loomavaenulikuma teo tiitlist pääsemiseks võltsiti valimise hääletustulemusi Haapsalu linnavalitsuse IP-aadressilt tuhatkonna valehäälega.

Eesti Loomakaitse Seltsi kodulehel sai hääletada kahe loomavaenuliku teo kategoorias: Harjumaal Rummu külas peremehe poolt oma koerale Pätule kirvega selga löömine ja Haapsalu linnavalitsuse tegevusetus Haapsalu loomade varjupaiga osas.

Kummalegi kategooriale antud poolthäälte arvestuses tuli võitjaks koer Pätu kirvega löömise juhtum, kui loomakaitsjad ühtäkki avastasid, et "võitjale" anti hääli kümne eri riigi IP-aadressidelt.

Pesaleidja MTÜ vabatahtlik Eliis Salm selgitas "Radarile", et lähemal uurimisel selgus, et umbes 30 minuti jooksul anti Pätu juhtumile ligi 50 häält, mis tundus kahtlane.

Selgus, et häälte andmine ei olnudki juhuslik. Peeter Marvet: "Seda on tehtud enam-vähem minutiliste vahedega. Ehk et keegi on võtnud kätte ja on hakanud hommikul pommitama ja nii kuni kella viieni."

"Tänaseks on meil piisavalt tõendeid, et nimetada 2014. aasta kõige loomavaenulikum tegu ümber Haapsalu linnavalitsuse tegevusetuseks Haapsalu loomade varjupaiga osas kus loomade elutingimused on olnud aastaid loomavaenulikud, hoolimata loomakaitsjate ja kodanike korduvatest pöördumistest linnavalitsuse poole," ütles Eesti Loomakaitse Seltsi hädajuhtumite juht Maaja Mäll ja lisas: „Ehkki siiamaani on raske uskuda, et üks linnavalitsus on selliseks häältega manipuleerimiseks võimeline."