Emast Sumatra elevanti Yanit hoiti Java saarel asuvas Bandungi loomaaias, kus tema koduks oli räpane ja roostetav puur, vahendab Daily Mail.

Eelmisel nädalal Yani haigestus. Kui loomaiatöötajad otsustasid ta puurist välja tõsta ja pehmele maapinnale asetada, oli see raskendatud, sest looma keha kaetud valutavate haavadega. Fotodel on Yani kannatused selgelt näha ja tema silmadest jooksevad pisarad.

Konkreetsesse õuduste loomaaeda pole veterinaari kutsutud pea aasta ning seetõttu olid ka loomakaitsjate püüdlused Yanit päästa raskendatud.

Elevandi surma põhjuse väljaselgitamise ajaks Bandungi loomaaed suleti. Loomaaia esindaja kinnitas aga omakorda, et Yani päästmiseks tehti kõik, mis võimalik, sealhulgas konsulteeriti loomaarstide- ja loomaaiatöötajatega ja anti vajalikke medikamente.

Indoneesia Bandungi hirmus ja hoolitsemata loomaaed on loomakaitsjatel juba pikemat aega pinnuks silmas, aga see pole ainuke. Paljud Indoneesia loomaaiad on väga halvas seisus, kus loomad peavad elama räpastes ja kitsastes puurides.

Suure kriitikatulva tõttu külastas enne Yani surma loomaaeda ka Bandungi linnapea Ridwan Kamil. Ta ütles, et loomaaial pole tegutsemiseks finatse, aga loomaaed peaks toetust otsima.

Loomakaitseaktivist Femke den Haas on kritiseerinud reeglite vähesust eriti just loomade heaolu silmas pidades. Puuduvad eeskirjad, kui suured peaksid olema puurid ning kui palju ja millist toitu loomadele anda. Haas selgitas, et Yani juhtum on vaid jäämäe tipp, sest tegelikult on Indoneesia loomaaedades loomade suremus väga suur.

Maailma looduse fondi hinnangul on vabas looduses alles 2400-2800 Sumatra elevanti, kelle arvukus langeb pidevalt salaküttimise ja vihmametsade hävitamise tõttu.