Litsentseeritud müüjate jaoks jõustub alla 8-nädalaste kutsikate ja kassipoegade müügikeeld juba 1. oktoobril. Kampaania pooldajad tervitasid teadaannet, kuid hoiatasid võimalike „seaduselünkade“ eest.

Keeld püüab vähendada terviseprobleeme, mis tekivad siis, kui loomi kasvatatakse kehvades tingimustes. See on keelu rakendamist nõuva nn „Lucy seaduse“ kampaania võit. Kampaania sai nime kutsikafarmis üles kasvanud ja väärkoheldud Cavalier King Charlesi spanjeli järgi.

Lucy päästeti 2013. aastal 5-aastasena Walesi kutsikafarmist. Tal oli mitmeid terviseprobleeme, sealhulgas epilepsia ja kõverdunud selgroog, mis oli tekkinud kitsas puuris hoidmise tagajärjel. Koer suri 2016. aastal.

Muudatust toetas keskkonnaminister Michael Gove, öeldes: „Inimesed, kes ei hooli vähimatki lemmikloomade heaolust, ei saa nüüd enam sellest põlgusväärsest kaubandust kasu lõigata.“
Televisioonis tuntust kogunud loomaarst Marc Abraham, kes Lucy seadusele aluse pani, ütles BBC Radio 5 Live’ile, et seadus muudab kõik kasvatajad ja kutsikafarmid „täielikult läbipaistvaks ja vastutavaks, suurendades nii loomade heaolu“.

„Pole enam kuhugi varjuda. Lemmikloomapoed ei saa süüdistada aretajaid ja aretajad ei saa süüdistada lemmikloomapoode,“ lisas ta. „Iga müüja vastutab, nii et loomade heaolu mõttes on see väga põnev aeg.“ Tema sõnul oli Lucy „ilus väike hing“, kelle tervislik seisund tema päästmise ajal oli südantlõhestav. "Koera omanik Lisa Garner tõstis Lucy taas jalule ja näitas teda koos paljude kuulsustega, tekitades nii tohutu sotsiaalmeedia kampaania, mis aitas tõsta teadlikkust mitte ainult kutsikafarmide, vaid üldse päästetud koerte perrevõtmise kohta,“ ütles ta.

„Kuid 2016. aasta detsembris vandus ta kahjuks oma tervisekahjustustele alla ja suri. Esitasime Lucy seaduse ettepaneku aasta pärast ta surma, et avaldada austust talle ja kõigile avalikkuse eest varjatud aretus kasutatavatele koertele.“ Koeral on ka oma Facebooki leht.

Allikas: bbc.com