Musta kassiga seotud uskumused ja folkloor varieerub kultuuriti. Kui Euroopa mandriosas usuti sajandeid, et mustad kassid toovad halba õnne, eriti veel siis, kui inimese tee juhtub musta kassi omaga ristuma. Usuti, et kohtumine musta värvi hiirekuningaga tähendab ebaõnne ja võib ennustada isegi surma.

Näiteks Saksamaal usuti, et kui teekond musta kassiga kokku viib ja loom läheneb paremalt poolt suundudes vasakule, on see halvatähenduslik enne. Kui kass liigub vasakult poolt ja suundub paremale, on see märk helgemate aegade saabumisest.

Lääne-Euroopas usuti pikka aega, et mustad kassid on mustade jõudude käsilased. Süütuid loomakesi seostati tugeva ebausu mõjul ka nõidadega, mistõttu musti kasse hukati ja põletati tuleriidal. Karistusest ei pääsenud üksnes kassid, vaid jälitati ka nende omanikke, kellele samuti nõidumist süüks pandi.

Paremini kui Mandri-Euroopas koheldi musti kasse Inglismaal ja Šotimaal. Šotlased uskusid, et kui võõras must kass majja astub, ennustab see jõukuse saabumist. Mustad kassid usuti olevat õnnetoojad ka teisteski Suurbritannia osades ning kaugel Jaapanis.

Näiteks soovisid meremehed laevakassiks musta kassi, sest uskusid, et musta kasukaga loom toob head õnne. Selleks, et kaitsta oma meremeestest elukaaslasi õnnetuste eest, pidasid ka meremeeste naised mustadest kassidest väga lugu ja pidasid neid meelsasti lemmikloomadena.

Pixabay.com

Millegipärast on tänapäevalgi mustade kassidega seotud ja sajandeid püsinud negatiivsed uskumused visad kaduma. Tänane päev ongi teadvustamiseks, et must kass on sõber nagu iga teinegi lemmikloom ja karvkatte värv ei oma seejuures mingit tähtust.

Õnneks suudavad paljud inimesed pikka aega püsinud ebausust mööda vaadata, mistõttu musti kasse võib leida paljudes kodudes. Kasside peremehed ei väsi oma musta värvi karvakerasid kiitmast.

"Hirm, et mustad kassid toovad halba õnne on ju lihtsalt usk. Ebausk. Usu vägi on muidugi võimas, nii et kui seda musta-kassi-värki kange hirmuga uskuda, eks siis inimene suudab ikka end psühholoogiliselt mõjutada. Mina aga konfigureerisin oma uskumussüsteemi selle koha pealt niiviisi ümber, et mulle toovad mustad kassid igatahes head õnne. Seda õnnetunnet kogen igapäevaselt, kui oma süsimusta nurriku Nadja sülle võtan, paitan ja temaga mängin. Ja kui ta peaks veel üle tee minema, siis see minu päeva kulgu küll kuidagi kehvemaks ei muuda, pigem vastupidi - alati on ju rõõm sümpaatset olendit näha, olgu ta siis kass või koer, must, valge või triibuline, loom läheb lihtsalt üle tee," mõtiskleb musta kassiga seotud ebausust Raadio 2 saate "Hallo, Kosmos!" autor ja saatejuht Ingrid Peek.

Pakkuge ka teiegi oma musta värvi kiisudele täna erakordset hoolt ja armastust ning loomulikult ka head ja paremat süüa!