Põhjapõder

Põhjapõder on just kui jõulusümbol. Aja jooksul on põhjapõtradest hakatud rääkima erinevaid müüte ja lugusid. Vanemates jõululugudes põhjapõtradest siiski ei räägita. Usutakse, et esimest korda tuli põhjapõder jõulumaailma Clement Clarke'i luuletusega "Twas the night before Christmas", mis pärineb 19. sajandist. Kuulus Rudolf nägi aga ilmavalgust, kui 1939. aastal paluti ühes kaubamajas töötanud Robert L. May nimelist meest, et ta mõtleks turunduse huvides välja jõululoo.

Sokk

Rootsis ja teistes põhjamaades on tüüpiliseks jõulukaunistuseks punutud sokk, mida teatakse kui jõulusokku. See on seotud viimase saagikoristusega. Samas arvatakse, et jõulusokuga tehakse kummardus ka Thorile, kes sõitis taevas lendavate sokkudega. Lisaks nähakse jõulusokku kui hinge, kes külastab majapidamisi, tegemaks kindlaks, et jõuluettevalmistustega tegeletakse.

Eesel

Mõnedes kohtades peetakse eesleid pühaks ja räägitakse, et eeslid kandsid püha Maarja Naatsaretist Petlemma, kui ta oli rase ja ootas Jeesust. Öeldakse, et just seetõttu on eeslite seljal ka rist. Sageli on eeslid ka Kristuse sünniöö kujutamisel.

Punarind

Ka punarind on pühadega seotud. Neid kujutatakse jõulukaartidel ja väidetavalt kutsuti viktoriaanlikul ajastul erkpunaseid mantleid kandnud postimehi punarindadeks. Jõulukaartidel kujutati punarindu aga jõulukaart nokavahel: see sümboliseeris postimeest, kes kandis inimesteni jõulukaarte.

Kukk

Mõnedes latiino kultuurides tähistatakse jõululaupäeva rohkem kui esimest jõulupüha. Seetõttu käiakse jõululaupäeva hommikul missal, mida kutsutakse kuke missaks. See sai oma nime selle järgi, et kukk oli esimene lind, kes teavitas kõiki Kristuse sünnist, kui hakkas keset ööd kirema. Öeldakse, et see on ainus kord, kui kukk on nii vara kirenud.

Nurmkana

Nurmkana seostatakse jõululauluga "12 Days of Christmas", kus esimese kingitusena mainitakse nurmkana pirnipuus. Üldiselt arvatakse, et see muusikapala on kingitustest, mille on teinud tõeline armastus. Viimase all peetakse silmas Jumalat ja nurmkana pirnipuus sümboliseerib Jeesus Kristust.

Känguru

Austraalias on levinud jõululugu "Six White Boomers", mis kujutab jõuluvana andmas oma põhjapõtradele puhkust, kui ta jõuab Austraaliasse. Põtrade asemel sõidab ta hoopis kuue valge känguruga. Tavapärase jõulurüü asemel tõmbas jõuluvana endale selga ka soojale ilmale kohased riided.

Turteltuvid

Sarnaselt nurmkanale seostatakse ka turteltuvisid jõuludega, sest ka nendel on oma osa laulus "12 Days of Christmas". Turteltuvidele viidatakse piiblis sageli ja nad sümboliseerivad rahu, armastust ja lojaalsust. Nimetatud laulus esindavad turteltuvid aga uut ja vana testamenti.

Käblik

Mõnedes riikides, nagu näiteks Iirimaal, nimetatakse teist jõulupüha Püha Stepheni päevaks. Vana tava järgi korraldati sel päeval rongkäik ja kaasas tassiti astelpõõsast, mille sees oli pikk toru, milles oli käblik. Rongkäigu vältel lauldi linnust laulu. Loodetavasti lasti lind ikka hiljem vabadusse.

Mõnedes riikides nagu Poolas, Soomes ja Taanis on traditsioon kaasata jõulude tähistamisse loomi niimoodi, et neile antakse midagi. Näiteks Poolas söövad inimesed magusat küpsist, mida nad jagavad ka loomadega, sest müüdi kohaselt on loomad niimoodi suutelised keskööl rääkima. Taanis söödetakse aga keskööl loomi ja linde. Soomes jäetakse toitu aga puude külge, et seda saaksid linnud ja loomad süüa.

Allikas: onekindplanet.org