Ninasarvikupäeva tähistatakse Tallinna Loomaaias 22. septembril kell 12-15.

Päevakava:

  • Kell 12.00-15.00 igal täistunnil ninasarvikujutud ning erinevad põnevad tegevused loomadele
  • Kell 12.00-15.00 pajupallide meisterdamise töötuba
  • Ninasarviku-teemaline orienteerumine

Loomaaia ninasarvikupäev on pühendatud Maailma ninasarvikute päevale (World Rhino Day) ja seda tähistatakse igal aastal 22. septembril. Traditsioon sai alguse Lõuna-Aafrikast, kus see 2010. aastal esmakordselt välja kuulutati. Tallinna loomaaed on sellest sündmusest osa võtnud alates 2012. aastast.

Päeva eesmärgiks on eelkõige tõmmata tähelepanu ninasarvikutele ja neid puudutavatele küsimustele maailmas. Tänaseks on sündmusest välja kasvanud ülemaailmne koostöö, mis koondab ninasarvikute oleviku ja tuleviku pärast mures olevaid mittetulundusorganisatsioone, loomaaedu, erinevaid organisatsioone ja ettevõtteid. Maailmas on viis liiki ninasarvikuid. Kaks liiki: teravmokk-ninasarvik ja laimokk-ninasarvik, tuntud ka kui must ja valge ninasarvik, elavad Aafrikas, kolm liiki: india, jaava ning sumatra ninasarvik aga Aasias. Ninasarvikute olukord on kriitiline. Jätkuvalt lokkab salaküttimine sarvede omastamiseks, kaovad elupaigad ja saastatakse keskkonda. Ninasarvikute elu on ohus ka sõdivate riikide territooriumitel.

Tallinna loomaaed ja SA Lutreola on juba kaks aastat toetanud ninasarvikute kaitsetegevust Keenias asuval Ol Jogi kaitsealal. Täna elab seal 60 musta ning 29 valget ninasarvikut. 2017 oli Ol Jogile edukas: sündis 7 musta ning 6 valget ninasarvikut, populatsiooni arvukus tõusis vastavalt 11.3% ja 27.3%.

Mine 22. septembril loomaaeda ja otsi ninasarvikute aedik üles. Just seal need sündumsed toimuvadki!

Loomaaia kassad on avatud nii põhja- kui lääneväravas kell 9-17, troopikamajad on avatud kell 10-18, loomaaed suletakse kell 19. Paksunahaliste maja siseekspositsioon on seoses remondiga suletud.