Maailma ninasarvikute päeva tähistatakse igal aastal 22. septembril juba alates 2010. aastast, mil sündmus Lõuna-Aafrikas esmakordselt välja kuulutati. Järgneval aastal saavutati juba rahvusvahelist edu ja keskenduti kõigi viie olemasoleva ninasarvikuliigi olukorra teadvustamisele deviisi all „Viie ninasarvikuliigi püsimajäämiseks!“

Tallinna loomaaed võtab osa maailma ninasarvikute päeva tähistamisest alates 2012. aastast.
Tänavu tähistame loomaaias ninasarvikupäeva pühapäeval, 25. septembril.

Maailmas on viis liiki ninasarvikuid. Kaks liiki: teravmokk-ninasarvik ja laimokk-ninasarvik, tuntud ka kui must ja valge ninasarvik, elavad Aafrikas. Neil on ninamikul kaks sarve. Kolm liiki: ühesarvelised india ninasarvik ja jaava ninasarvik ning kahe sarvega sumatra ninasarvik elavad Aasias.

Ninasarvikute olukord on kriitiline. Jätkuvalt lokkab salaküttimine sarvede omastamiseks, kaovad elupaigad ja saastatakse keskkonda. Ninasarvikute elu on ohus ka sõdivate riikide territooriumitel.

Päeva eesmärgiks on eelkõige tõmmata tähelepanu ninasarvikutele ja neid puudutavatele küsimustele maailmas. Tänaseks on sellest välja kasvanud ülemaailmne koostöö, mis koondab ninasarvikute oleviku ja tuleviku pärast mures olevaid mittetulundusorganisatsioone, loomaaedu, erinevaid organisatsioone ja ettevõtteid.

KAVA:

11:00 linastuvad keskkonnahariduskeskuses film "Safariturism – raha eest tapmine"

12:00-14:00 Avatud ninasarviku teemaline loodushariduslik-sportlik orienteerumisrada (lisainfo osalejatele allpool)

14:00 saavad ninasarvikud Kibibi ja Kigoma lõunasööki. Looduses elavate ninasarvikute toetuseks kogutud toetuse üleandmine ninasarvikute kaitseorganisatsioonile.

Umbes 14:30 räägib ninasarvikutest ja nende ohustatusest loomaaia armastatud giid Aleksei Turovski

16:00 linastuvad keskkonnahariduskeskuses kaks Matsalu Loodusfilmifestivali filmi:
"Elumeri"
„Erakordne Aafrika-värvide manner "

Vaata täpsemat infot loomaaia kodulehelt!