Uue lahenduse suurimaks plussiks on kiire ja mugav ülevaade oma koera või kassi vaktsineerimisest. “Tänapäeva tempos kipub lemmikloomade vaktsineerimise aeg tihtipeale meelest ära minema ning uus portaal tuletab sellest koera- või kassiomanikule meelde,” tutvustasid lahendust selle käivitajad, Monika Laneman ja Vladislav Ait ettevõttest PetWorld Global OÜ.

Kui vaktsineerimisaeg hakkab lõppema, annab PetID sellest e-posti vahendusel koera- või kassiomanikule teada. Lisaks ilmub vastav hoiatus ka veebilehel kuvatavatele andmetele: vaktsiini lõppemise aeg värvub esmalt kollaseks ja aja ületamisel punaseks. “Võtad PetID lahti ja näed, millal on õige aeg vaktsineerima minna. Veelgi enam, süsteem ise teavitab sind sellest,” tutvustas uut lahendust Ait, lisades, et märguannet saab tellida ka lemmiklooma teistele hooldajatele ning veterinaarile.

Laneman rääkis, et koerakasvatajana tundis ta ise suurt puudust sellisest lahendusest. “Tavaliselt korjasin koerte passid sahtlist välja ja lappasin neid aeg-ajalt läbi. Nüüd sisestasin kogu info PetIDsse ja kui veterinaari kutsusin, võtsin lihtsalt PetID lahti ja kogu info oli koheselt nähtav,” rääkis oma kogemusest mujal maailmas valgete lambakoerte kasvatajana tuntust kogunud Laneman, kellel endal on kodus kümme koera.

Vaktsiinide meelespidamise teeb Lanemani hinnangul keerukamaks ka see, et erinevatel vaktsiinidel on erinevad kehtivusajad: näiteks marutaudi vaktsiin kehtib Eestis kaks aastat, kompleksvaktsiin on aga aastase kehtivusega. Lisaks saab süsteemi abiga hästi järge pidada koera ja kassi ussikuuridel ja puugitõrjel. “Vaktsineerimised on Eestis kohustuslikud ja vajalikud, et peatada haiguste levikut ja hoida oma lemmikloomi tervetena. Lisaks on hea teada, et välisriiki vaktsineerimata loomaga ei pääse,” rääkis oma koertega tihti erinevatel rahvusvahelisi võistlusi külastav Laneman.

PetID teenus on lemmiklooma omanikele tasuta ning see on inglisekeelne. Inimene saab veebilehel kasutajaks registreerida või siseneda oma Facebooki konto kaudu. Seejärel tuleb lemmiklooma andmed, sh mikrokiibi number ja vaktsineerimised, ise sisestada. Lanemani sõnul on võimalus andmeid ise hallata suureks eeliseks, sest enamik lemmiklooma registreid on kinnised. “Kui lemmikloomadega seonduvad muudatused või andmetes sisaldub vigasid, saab omanik kõik vajalikud muudatused ise teha,” räägib Laneman. Süsteemi on võimalik kirja panna ka looma hooldajad ning kui toimub omanikuvahetus, saab uue omaniku andmed hõlpsasti kirja panna.

Portaalist on koera ja kassi võimalik mikrokiibi numbri, aga ka lemmiklooma nime järgi otsida. “Me ei ole küll koerte Facebook, kuid pakume võimaluse lisada ka oma lemmiklooma pilte ja neid Facebook’i edasi jagada,” lisavad Laneman ja Ait.

PetID on tänaseks läbinud esimese testfaasi, sealhulgas on veebilehte testinud kasutajad Eestist, Venemaalt, Ukrainast, Hollandist ja Soomest. Esimese tagasiside põhjal on uus lahendus hästi vastu võetud. “Lemmikloomasõbrad räägivad, et lõpuks ometi on nii vajalik lahendus spetsiaalselt neile välja töötatud. Seega ootame kõiki koerte ja kasside omanikke sellest osa saama,” räägivad Laneman ja Ait, lisades, et teenus on tasuta.