Teaduste akadeemia eksperdid treenivad reesusmakaake 2017. aastal planeeritavaks kosmoselennuks Marsile, vahendab Daily Mail.

Ahve on kosmosemissioonidel kasutatud varemgi, kuid võrreldes 20. sajandi keskpaiga algsete kosmoseavantüüridega on teaduses toimunud märkimisväärsed arengud ning kõrgemaid nõudmisi esitatakse ka katseloomadele.

Programm, millega alustati juba 1980ndatel kaasab spetsiaalsetes farmides inimese poolt üles kasvatatud reesusmakaake, kelle seast valitakse omakorda välja õppimisvõimelisemad isendid. Hetkel osaleb programmis neli reesusmakaaki, kellel on silmapaistvad vaimsed võimed ja kes saavad aru, mida neilt nõutakse. Näiteks tuleb neil elektroonilise juhthoova abil suunatava kursoriga tabada märgistatud punkte. Eduakalt ülesande täitnud loomi premeeritakse kosutava mahlalonksuga.

Teadlaste eesmärk on õpetada primaatidele ülesandeid ning oskusi, mida edukaks kosmoselennuks vaja läheb. Katsete lõppedes peaksid ahvid olema suutelised treeningpäeva jooksul ettenähtud ülesandeid täitma juba kõrvalise abita. Kuid teadlaste unistused ulatuvad veelgi kaugemale — nimelt loodavad nad, et andekad kosmoseahvid on suutelised edaspidi treenima ka liigikaaslasi.

Kava kohaselt peaksid makaagid olema 2017. aastaks oskused omandanud ning Marsile lennuks valmis. Kahjuks pole teada, kas kosmosemakaakidel on lootust ka tagasi koduplaneedile pääseda