Mida see talispordiala endast kujutab ja kas seda saab harrastada iga koeraomanik?

Veosport on selline koeraspordiala, milles koer veab enda järel inimest või muud raskust. Talvisteks aladeks on suusa- ja kelguvedu. Veospordiga saab tegeleda iga inimene, kes sellest vähegi huvi tunneb, ning koer, kel on füüsilised eeldused täidetud.

Kairi, millised koerad Sul kodus on ja kuidas just nende tõugudeni jõudsid?

Mul on kokku kolm koera: Tiit on 5-aastane segavereline väike poiss, Nora on 2,5-aastane Siberi husky ja Kali on 1,5-aastane basenji.

Tiit oli kauaoodatud kullakene, valisin ta tollal internetist puhtalt välimuse järgi välja ja sõitsin oma kutsikale kiirelt Mustveesse järele. Tiidu kaasasündinud tervisehäire ning sellest tulenevad käitumisprobleemid ajendasid mind koerte koolitusse põhjalikumalt süvenema.

Mitu aastat hiljem jõudsin Siberi husky'ni. Peale iseloomu köitis mind ka nende välimus ja fakt, et tegu on töökoeraga. Otsustades, et Siberi husky on õige valik, jõudis meile koju Nora.

Basenji Kali on tegelikult minu abikaasa Olle koer – kui basenji't saab üldse koeraks nimetada. Pigem tundub mulle, et ta on miskit kassi-koera-rebase-šaakali vahepealset.

Kui sa olid teist koera võtmas, siis kas mõtlesid juba tol hetkel spordile?

Tegelikult ei mõelnud. Sel hetkel ei olnud ma üldse kursis, kas ja kus veosporti hobi korras või tõsisemalt harrastada saab. Ma ei olnud kuulnud ei võistlustest ega klubidest. Suusatamine pole mulle tegelikult kunagi meeldinud ja tol hetkel ei tulnud mulle mõttessegi, et kunagi koera järel lohisemiseks suusad alla panen. Praeguseks ei kujutaks ma elu ilma selleta enam ette.

Veosport on Eestis mitte laialdaselt tuntud hobi. Kellega seda harrastada saab?

Veospordiga saab tegeleda iga inimene, kes on sellest vähegi huvitatud, ning koer, kes tahab joosta ning kel on füüsilised eeldused täidetud. Vaja on üksnes varustust ja head ilma.

Kelgul on Kadi Keskpalu koertega Sparky ja Lisa. 

Kuidas ja millal sa selleni jõudsid?

Noraga jõudsin veospordini 2015. aasta septembris, kui kohtusin husky-maailma kaudu sellise imelise inimesega nagu Kadi. Koos temaga tegime oma esimese treeningulaadse soorituse ehk rakendasime koerad tõukeratta ette ning lasime neil end vedada, ise praktiliselt teadmata, kuidas ja mida täpsemalt teha. Alates sellest päevast hakkasime asja rohkem süvenema, spordiala uurima ning treeningud muutusid reaalsemaks, struktureeritumaks ja tihedamaks.

Kali kaasasin treeningutele juhuslikult. Kuna talle meeldib väga joosta ja ta on väga sportliku kehaehitusega koer, siis otsustasin talle tellida eri mõõdus rakmed ning ühel päeval paningi ta juba kogenud Nora kõrvale rakendisse.

Kas Eestis on veospordi harrastamiseks ka kindlad koeraspordiklubid või tehakse seda iseseisvalt?

Eestis on üks suurem Kelgukoerte Klubi Baltosport, kes korraldab Eestis toimuvaid ametlikke võistluseid ning ka mitmeid erinevaid koolitusi.

Meie teeme asja praktiliselt iseseisvalt, enamiku küsimuste ja murede tekkimise korral pöördume ühe Eesti tööliini husky'de kasvataja Ülle poole. Temalt pärineb ka enamik meie veoga seonduvast varustusest. Ülle aitab meid alati nõu ja jõuga, ilma milleta oleksime tõenäoliselt juba ammu tupikusse jooksnud. Eelmise aasta sügisel tegime Kadiga ka oma tiimi – Urban Rush husky team.

Milline on teie nädala treeningplaan?

Praegu treenime keskmiselt kahel päeval nädalas. Kõik sõltub puhtalt ilmast. Kui vähegi lund on, siis ruttame rajale. Erinevad distantsid, kiirused ja rajad, et koertel oleks põnev ja vaheldusrikas. Loomulikult peab arvestama ka asjaoluga, et kõik suusa- ja terviserajad ei ole koerasõbralikud ning sellele vastavalt oleme sunnitud valima trenniaja. Ilmast sõltuvalt tekivad ka vahel pikemad pausid, sest suusatamiseks, kelgutamiseks või tõukerattaga sõitmiseks on liiga jäine.

Muidugi peab koeral olema veospordiks eeldusi ning tegevus peab meeldima.

Kas veospordis korraldatakse ka võistlusi?

Nagu igas spordis, nii ka veospordis korraldatakse võistlusi. Soojematel perioodidel toimuvad jooksud tõukerataste, jalgrataste ja kärudega. Talvisel perioodil korraldatakse võistluseid suusa- ja kelguveole. Samuti saab valida erinevate distantside vahel.

Kui ma otsustan nüüd, et soovin oma koeraga veosporti proovida, siis millist varustust mul selleks vaja läheb? Kas saan selle endale soetada?

Suusaveoks oleks esmalt vaja suusakomplekti ja veovööd. Veovöö peaks olem piisavalt lai, et see toetaks suusatajat alaseljast. Hea oleks, kui veovööl oleksid ka jalaaasad, mis hoiavad vöö ilusti õige koha peal.

Veovöö.  

Veel on oluline soetada liin või rihm, mille üks osa oleks vetruvast kummist. See aitab vähendada koerapoolsete äkiliste tõmmete mõju. Sama varustust saab kasutada ka koerakrossi joostes.

Kelguveoks on vaja kelku ning samuti vetruva kummiosaga liini. Siiski on mõlemal juhul kõige olulisem soetada koerale parajad ja mugavad rakmed. Korralik varustus vähendab oluliselt riski vigastustele ning samuti teeb töö koerale nauditavaks.

Kogu vajamineva varustuse saab soetada Eestist.