1.Karusloomafarmide keelustamine

Riigikogu langetas loomakaitsjate poolt aastaid oodatud otsuse: alates 2026. aasta 1. jaanuarist on Eestis keelatud loomade pidamine üksnes või peamiselt karusnaha tootmise eesmärgil. Seaduse vastuvõtmise poolt oli 55 ja vastu 19 riigikogu liiget. Otsus tõi Riigikogule ka aasta kõige loomasõbralikuma teo auhinna.

2.Jääkarude Friida ja Raspi armastus ning lein

Möödunud aasta lõpus Tallinna loomaaeda kolinud jääkaru Rasputin läbis algatuseks karantiini. Loomaaia töötajate rõõm oli suur, kui emakaru Friidale partneriks valitud Raspi tasapisi pruudi vastu huvi tundma hakkas. Veebruari lõpus oli aeg mõurates ja kaisutades lähemat tutvust teha ning loomaaias jäädi pöidlaid hoidma, et see intiimsus päädiks jääkarupoja sünniga. Paraku tõi Friida novembri lõpus ilmale karutüdruku, kes sünnitrauma tõttu mõni päev hiljem suri.

3. Koer Arina õnnetu lõpp

Kevadel šokeeris loomasõpru koer Arina hirmus surm. Möödunud aastal annetajate toel opereeritud ja tervenenud laagna tee liiklusõnnetuse ohver Arina jäi rihmapidi liikuma hakanud lifti ukse vahele ning lämbus. Laagna tee avariis rängalt selgroogu vigastanud Arina ühendas eesti- ja venekeelse elanikkonna. Tema operatsiooniks laekunud annetustest sai aidata ka teisi hätta sattunud loomi.

4. Koolilapsed viisid kodutud kassid rattaekskursioonile

Vormsi saarele teel olnud Aruküla waldorfkooli õpilased leidsid sadamast hüljatud kassipojad ning kuna enne praami väljumist mujalt abi ei leidnud, võtsid kiisud põues rattaekskursioonile kaasa. Kassipoegadel söödeti kõhud täis ning tagasi jõudes anti nad MTÜ Cats Help hoole alla. Selle teoga kandideerisid Aruküla kooli õpilased ka aasta kõige loomasõbralikuma teo tiitlile, jäädes karusloomafarmide keelustamisele siiski alla.


5.Teenistuskoer Hugo päästis vanaproua elu

Kanepi vallas kaduma läinud 83-aastane naine leiti mõni tund hiljem kodust 600 meetri kauguselt – seda tänu Hugole, kes talumaja lähistelt jälje üles võttis ja päästjad naiseni juhatas. Proua oli küll pisut külmunud, kuid pääses elusa ja tervena.

6.Karupoja salapärane surm Elistvere loomapargis

Raplamaalt leitud emata karupoeg toimetati edasi Elistvere loomaparki, kus tema elutee paraku lühikeseks jäi. Karupoja leidja sõnul oli mõmmik eelnevalt olnud rõõmsas tujus ja tublisti müranud, paraku saabus järgmisel päeval surm, millele ei andnud selgitust ka lahanguprotokoll. Ka karupoja üle vaadanud veterinaar kinnitas, et kuigi mesikäpa ninal olid mõned marrastused, polnud tema tervisel muidu viga midagi.

7.Jõkke uputatud taksikoer

Aasta loomavaenulikumaks teoks valiti Keilas aset leidnud vahejuhtum, kus tõenäoliselt omanik oli eakale taksikoerale kivi nööriga kaela sidunud ja looma jõkke visanud. Koera laiba leidis täiesti juhuslikult kanuuga sõitnud mees.

8.Puurikanade vabadus

MTÜ Nähtamatud Loomad päästis septembris ühest farmist 176 puurikana, kes oma senise elu jooksul polnud päevavalgust näinud ega tiibu sirutada saanud. 15 lindu vajasid arstiabi ja analüüse. Nüüdseks naudivad tiivulised oma elu Eesti erinevates paikades vabapidamisel.

9.Seiklejast kassi ränk kodutee Jordaaniast Eestisse

Kass Lasso ootas Jordaaniast Eestisse pääsu terve aasta. Vahepeal oli kõne all isegi tema eutaneerimine. Jordaania kõrbes elanud kass valis endale peremeheks eestlasest filmitegija Mihkli, kes otsustas looma Eestisse kaasa võtta. Kõik ei sujunud kaugeltki ladusalt: pandeemia tõttu oli kassikesel võimalus alustada oma teekonda Eestisse alles märtsi keskel. Vahepeatuses Rootsis tuli aga välja, et reisipaberid ja marutaudi vaktsiin on veterinaari poolt võltsitud. Lennujaamas anti valida, kas kass eutaneerida või saata ta tagasi Jordaaniasse.. Mõistagi otsustati viimase lahenduse kasuks. Kassi elas seni Jordaanias lemmikloomade rahvusvahelise transpordi korraldamisega tegeleva ja loomakaitsjast vabatahtliku kodus. Oktoobris sai kassi kojutoomist organiseerinud Aet lõpuks koos Lassoga alustada teekonda Eestisse. Kuigi teekond oli pikk ja kassile stressirohke, pidas kassipoiss ennast väga hästi üleval ja on nüüdseks koos enda poolt välja valitud peremehega.

10.Üliharuldane rotikuningas Põlvamaal

Oktoobris leidis Põlvamaa talupidaja laudaukselt 13 sabapidi kokku liimunud rotti. Tegemist on maailmas haruldase ja vähe uuritud nähtusega, mida kutsutakse rotikuningaks. Kuna rotikuningal puudub alati elulootus, hukati loomad humaanselt ning nad jäid Tartu Ülikooli loodusmuuseumisse teadlastele uurimiseks.