"Hea, et ühiskonna silmis olulised teemad meedias laia kajastust leiavad, aga teisalt on meil väga kahju, et laiem veokoera kogukond praegusel juhul väga ebaõiglaselt hammasrataste vahele jäänud on. Eriti puudutab see püsivalt kahemeetrises ketis pidamise lubamise soovi, millega meie kunagi nõus pole olnud ja olles lugenud algselt esitatud ettepanekute tervikteksti, siis ei lähtu selline soov kindlasti ka sealt, vaid on eelnõusse jõudnud mingit muud teed pidi," ütles Delfile Eesti Siberi Husky Tõuühingu juhatuse liige ja veokoeraspordiklubi Free Sipirit Paws juhatuse liige Jarmo Nikolai.

Tema sõnul ei kohtle kasvatajad veokoeri praegugi halvasti - probleeme on olnud vaid ühe kenneliga Lõuna-Eestis. "Suures plaanis pole veokoertega midagi valesti, nende keti otsas pidamine on teatud tingimustes ajutine," lausus ta ja tõi näitena matkad loodusesse, kui koos koertega telkima jäetakse. "Mis nendega sel juhul ikka teha, lahti lasta neid ju ei saa. Nad jäävad nii-öelda puhkeliinile, aga on enne piisavalt pikka maad liikuda saanud," selgitas ta.

Nikolai sõnul on koertel mõnikord ka 24-tunniseid puhkepause, ent sellisel juhul käiakse nendega jalutamas ühekaupa. "Tuleb ette olukordi, kus mõni koer peab tõepoolest keti otsas olema, aga seda kasutatakse ajutise meetmena - näiteks jooksuajal või kui koerad on omavahel tülli läinud ja tuleb lahutada. Igal juhul ei poolda me püsivalt ketis pidamist."

Ka ministeeriumile saadetud kirjas toonitavad veokoerte pidajad, et ei nõustu meedias tekkinud kuvandiga, nagu seisaks kogu Eesti veokoertega seotud kogukond idee taga, mis soovib erinõuet veokoerte püsivalt kahemeetri pikkuses ketis pidamise lubamiseks. "Soovime endid selgelt ja ühemõtteliselt sellest erisuse ettepanekust distantseerida, sest meie arvates ei ole (veo)koera püsiv ketis pidamine, eriti veel kahemeetrise ketiga, tänases maailmas kuidagi põhjendatud või möödapääsmatu. Kelle ettepanekul või soovitusel selline erisus määruse muudatusse lisati, on meile teadmata," kirjutavad nad.

Lisaks esitasid veokoerte pidajad ministeeriumile mõned omapoolsed ettepanekud, seal hulgas võimaluse kaaluda koerte puhkeaja reguleerimist pikema perioodi peale- nädal või 10 päeva - ja kehtestada ööpäevase puhkeaja osas soovitus. Erisus pikamaa võistluste osas peaks jääma, aga pikema perioodi peale reguleerides poleks vaja rakendada erisust teatud treeningperioodide osas.