„Kuidas küll tahaks vahelduseks kirjutada midagi ilusat ja head, kuid kahjuks ei paku elu selleks eriti võimalust. Meieni jõuab igapäevaselt lugusid, mis endilegi pisarad silma toob ja südame pahaks ajab,“ kirjutab Eestimaa loomakaitse liit oma lehel.

„Täna õhtul saime kõne, et Põlvamaal Aarnas on loomapidaja, kelle suhtumine oma neljajalgsetesse on hoolimatu. Nimelt olla ta läinud kodunt minema juba teisipäeval ja jätnud oma koera Lote koos vastsündinud üheksa kutsikaga saatuse hooleks. Lote istus pidevalt ketis ja kuhugi maja alla liivaauku poegis ka oma tited. Kui omanikule sellest teada anti, siis ei teinud ta kuulmagi ja pole tänaseni koju ilmunud. Koeral polnud toiduks muud, kui üks toores metskitse kints. Ei vett ega muud toitu polnud kusagil. Head inimesed viisid talle paar korda mingit konservi, lootes, et omanik siiski välja ilmub, kuid seda ei juhtunud. Seega helistati meile.“

Kohapeal selgus, et koerake Lote oli ketis ja maja all liivaaugus koos oma pisibeebidega. Koer oli väga suures stressis ja oli tükk tegemist, et ta sealt välja tulema saada. Lehmakett oli tõsiselt ohtlik ka tillukestele nööbikestele ja läks õnneks, et keegi neist keti taha kinni ei jäänud. Maja alt välja tulnud koer oli õõvastavalt kõhn. Iga viimanegi kui luu turritas teravalt välja, ribid paistsid. Äsja poeginud koerad ongi kõhnemad, kuid Lote oli ka selles mõistes kõhnem, kui lubatud.

„Tegelikult saime aru, et koeraemmega pole kõik korras, kohe, kui ta maja alt välja tuli, ta ketist lahti võtsime ja eemale jalutasime. Koer vaarus imelikult ja polnud ka eriti kontaktne. Kutsumise peale ei reageerinud ja tegi justkui ringe. Lisaks oli tal tugev kõhulahtisus. Laadisime kutsikad kiiresti autosse ja proovisime ka Lote sinna hüppama saada, kuid ta tegelikult ei jaksanud isegi hüpata.

Soov kutsikate juurde saada oli suur ja tagant tõstes ta siiski puuri saime. Puuris läks Lote paanikasse ja haaras ühe pisikese suhu ning keeldus teda maha panemast. Lõpuks ei saanudki muud, kui lasime Lotel minna taas maja alla ja alles siis saime kutsika kätte,“ kirjeldab Eestimaa loomakaitse liit sündmuste edasist käiku.

„Koer väljus maja alt momentaalselt, kui avasime koerakonservi ja talle eemalt seda pakkusime. Oli selge, et koer on väga näljane ja unustas sel hetkel isegi kutsika. Igatahes eraldasime emme kutsikatest autosõidu ajaks ja sõitsime aaülikooli loomakliinikusse, kuhu Lote koos pisikestega sisse jäi.“

Veterinaar tuvastas, et Lote on väga kõhetunud, tal pole eriti lihaseid. Koeral on palavik ning tupest tuleb siiani palju verist eritist. Tekkis põletikukahtlus ning koer jäi kutsikatega kliinikusse turgutamiseks ja proovide võtmiseks. Selline kõhetumine ei teki lühikese ajaga ja ka mitte poegimisega. Lote seisund viitab selgelt pikaajalisele nälgimisele. Omanik käivat ära üsna tihti ning loomad istuvatki siis näljas ja janus.

Lisaks koerale on omanikul ka kass, kellel kiisupojad. Üks olla tema enda oma ja teine pisem olla leidlaps. Ka kassidel polnud majas grammigi toitu ega juua. Isegi terves elamises polnud pakkigi kassitoitu. Kuna kassid kohe peale ei mahtunud, siis jäeti neile süüa ja tehti koha peal olnud inimestega kokkuleppe, et nad toidavad neid, kuni neile saab taas järele minna, kui kassidele koht olemas.

Omaniku näol on Eestimaa loomakaitse liidu hinnangul on tegemist selgelt loomale pikka aega kannatusi ja piina põhjustanud inimesega, kelle kohta tehakse kindlasti politseile avaldus.

„Karta on, et asi jääb sel korral seisma kaebeõiguse taha, sest pühapäeva õhtul PTA ametnikke kuskilt võtta pole ja see koer ei oleks saanud homseni ka sinna enam jääda, kuna see oleks võinud maksta nii tema kui pisikeste elu. Suhtleme homme kohe ka PTA-ga ja loodame, et nad saavad teha tagantjärele menetluse selliselt, et liidul tekiks võimalus kriminaalmenetluse algatamiseks,“ selgitab Eestimaa loomakaitse liit oma lehel. „Igatahes, kui PTA siiski loomi ametlikult ära ei võta, jäävad need ikkagi meie hoole alla ja mitte ükski vägi neid omanikule ei tagasta. Pisikesed nööbikesed koos emmega vajavad väga teie abi ning pöidlahoidmist!“

Selgitus „Lote“

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5.-)

9000 888 (10.-)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.