„Terve loom on õnnelik loom, sellepärast tuleb omanikel tagada oma neljajalgsetele sõpradele kvaliteetset toitumist, liikumis- ja sotsialiseerumisvõimalust. Pühadeperioodil kipuvad olulised ohutusreeglid vahel siiski ununema. Näiteks peolaualt antav toit, mis tundub inimesele kena žestina, võib tuua loomale negatiivse stsenaariumiga tagajärgi,“ ütles Nestle Purina Petcare Balticsi turundusjuht Anita Leban.

Sellised üldlevinud toiduained nagu viinamarjad ja rosinad, šokolaad, sibul ning küüslauk sisaldavad toksiine, mis ei tee inimestele küll midagi, kuid on looma jaoks ohtlikud. Tumedas šokolaadis sisalduv teobromiin-alkaloid võib põhjustada loomal tõsiseid haigusi, seda ka väiksema annuse puhul. Sama kahjulik on loomadele alkohol, ükskõik mis kujul. Neid tooteid ei tohi lemmiklooma menüüs kindlasti olla. Oma rolli mängivad ka looma toidutalumatused ja allergiad, mida ei tohiks pühade ajal unustada.

Leban soovitab lemmiklooma toidumürgituse vältimiseks talle mittesobilikud toiduained käeulatusest ära panna. Näiteks väga sagedased on juhud, mil kommikarbid jäetakse kuuse alla ja koer sööb need sealt ära. Kui loom on siiski pool kogusest või enam šokolaaditooteid ära söönud, jälgige teda ja pöörduge mürgistussümptomite korral veterinaari poole.

Toidujäägid ei pruugi loomale sobida

Kõige parem variant looma tervise seisukohast on jätkata pühade ajal tavapärast toitumist ja mitte toita teda peolaua jääkidega. „Võitleme Nestle grupis toiduraiskamise vastu, seega on roogade otstarbilik ärakasutamine igati tervitatav. Kui loomaomanik on kindel, et toidujäägid ei sisalda lemmiku jaoks kahjulikke aineid, siis võib kaaluda nende andmist loomale. Vastasel juhul on parem leida toidule muu rakendus,“ hoiatas Anita Leban.

Sama põhimõte kehtib ka laualt toitmisega. Seltskonnas leidub ikka keegi, kes soovib looma hellitada, pakkudes talle midagi maitsvat oma taldrikult. Sellistel puhkudel tuleb vältida roogi, mis sisaldavad küüslauku, sibulat ja muud neljajalgsele mittesobivat. Kõige parem lahendus on, kui loomaomanik lepib eelnevalt seltskonnas kokku, et koerale laua äärest midagi ei antaks.

Leban toob välja, et on olemas loomadele mõeldud probiootikume sisaldavad toidulisandid, mille eesmärk on vähendada seedetrakti häireid ning tugevdada neljajalgsete soolestikku. Seda kinnitas ka Eesti Veterinaariakliinikumi tegevjuht ja loomaarst Jürgen Mitt: „jõulude ajal jõuavad meile kliinikusse tihti lemmikud seedehäiretega. Viimaste ennetamiseks oleks mõistlik aegsasti varuda probiootikume.

Kodu kaunistamisel arvesta loomaga

Toiduvälistest teguritest, mis võivad tekitada probleeme nii loomale kui ka tema omanikule, on näiteks erinevad dekoratsioonielemendid. Kõik tulukesed ja rippuvad kaunistused peavad olema korralikult kinnitatud. Kui loomal tekib soov neid uudistada, siis ei kuku dekoratsioonid maha ja ei teki mingit kahju. Lemmiku heaolu eesmärgil tuleb neid järelevalveta jättes kustutada kõik küünlad ja ühendada elektrilised kaunistused voolust lahti.

„Jõulukuusk on koduloomade suur lemmik – kassid püüavad selle otsa ronida ja seda närida, koerad võivad kuusejoogikausist vett juua. Sellised tegevused võivad lõppeda puu ümber kukkumise ja looma vigastustega. Et pühadekaunistustel ja lemmikloomadel oleks turvaline olla, püüdke loomale uut objekti tutvustada, jälgides tema käitumist veidi eemalt. Ühtlasi tasub hinnata kuuse stabiilsust – see peab olema kinnitatud nii, et loom ei saaks seda mänguhoos või möödaminnes liigutada ega ümber ajada,“ lisas Leban.

Kuigi ilutulestiku laskmine väheneb iga-aastaselt, on see jätkuvalt loomade emotsionaalsele heaolule suureks murekohaks, eriti suurlinnades. Purina spetsialisti sõnul oleks hea, kui omanik püsib kodus vähemalt selle ajani, millal suuremad paugud on ära käinud ja loom muutub rahulikumaks. Kindlasti ei ole soovitatav võtta koerad uusaastaööl suurtele rahvakogunemistele kaasa.