Kohe peale jõulutralli on tulemas paljudele loomadele väga keeruline periood, kus mitme päeva jooksul lastakse ilutulestikku. See, et õues lööb järsku kogu taeva valgeks ja käivad kõrvulukustavad ehmatavad paugud on igale loomale häiriv, sest nad ei tea, mis see toimub. T

Teadmatus on igale loomale vähemal või rohkemal määral ehmatav. On koeri, keda see peaaegu ei häirigi ning on koeri, kes taastuvad aastavahetusest veel pikalt. Õnneks saame aastavahetuse aega nende jaoks natuke lihtsamaks teha ja kohe räägime, kuidas.

Kuidas saad koera enne aastavahetust aidata?

Jaluta, jaluta ja veelkord jaluta! Koera vaimse ja füüsise väsitamisega võiksid alustada juba paar päeva enne aastavahetust. Väsinud koer on tunduvalt rahulikum ega viitsigi iga heli peale valves olla ja reageerida. Pigem valib ta väsinuna oma pesas puhkamise ega tunne nii suurt huvi ennast ümbritseva vastu. See oleks ju aastavahetuse saabudes eriti tore!

Raadio, televiisor või Youtube on Sulle enne aastavahetust suureks abiks! Ilutulestiku helidega varem harjutades ei tule aastavahetuse hullus talle päris nii suure ootamatusena kui muidu. Võid Youtubest ilutulestiku heli lasta, kuid esialgu pane video mängima väga vaikselt ning vastavalt koerale, saad heli tugevamaks keerata. Eriti oluline on vaikse heliga alustada koerte puhul, kes on juba helitundlikud!

Võti on selles, et samal ajal, kui ilutulestiku heli käib, annad Sa oma koerale maiuseid, päeva toidukorra, mängid temaga või teed lihtsamaid trikke. Hetkel kui heli ära kaob, kaovad ka head maiused. Sellega aitad oma koeral seostada ilutulestiku häält millegi talle meeldivaga. Ole loominguline!

Kuidas saad oma koera aastavahetusel aidata?

Jällegi tuleb appi raadio ja televiisor, aga nüüd natuke teise eesmärgiga kui enne aastavahetust harjutades. Kui paugutamine algab, pane juba ennetavalt raadio või televiisor kõva häälega mängima, et summutada õues toimuvat. Samuti veendu, et aknad oleks kinni ning kardinad ees. Niimoodi tehes ei näe koer taevas valgussähvatusi ega kuule nii tugevalt ilutulestiku helisid.

Kui päeval koeraga jalutamas oled, ära teda igaks juhuks rihmast lahti lase. Sinu lähedusse võib vabalt sattuda keegi, kes ei oska arvestada, et tema ligidal olev loom ehmatab raketi peale.

Minu eelmises kodukohas olime sõbrannaga parasjagu põllu peal jalutamas, koerad meie ümber lahtiselt mängimas. Sel ajal oli meie peres ainult Adele. Põllu teises otsas lasi keegi raketti ning me kõik ehmusime selle peale. Adele jooksis õnneks minu poole ja sain ta rihma otsa panna, kuid sõbranna koer ehmus ja hakkas täie kiirusega kodupoole jooksma. Aga kodu ja põllu vahel oli raudtee, sõidutee ja kahe kortermaja hoovid.

Õnneks oli see õnnelik õnnetus ja koer ootas meid oma trepikoja ukse juures, aga oleks vabalt võinud minna teisiti. Sellisel puhul võib koer tihtipeale ära ehmatades joosta oma turvalisse kohta. Näiteks Sofi puhul on see turvakoht tema auto puur. Kui tal on kuskilt valus või miski väga häirib teda, tahab ta otsekohe oma auto puuri minna, sest tunneb end seal turvaliselt. Paljud koerad aga ehmatavad aastavahetusel kahjuks nii hirmsasti, et panevad suvalises suunas ajama. Sellises olukorras ei ole nad võimelised inimese kutsumise peale kuuletuma. Seepärast on hea mõte, et hoiame aastavahetuse aegu oma koeri 100% ainult rihmas.

Kui kuuled aknast enda läheduses ilutulestiku paugutamist, jää ise ka rahulikuks. Kui koer saab ka igapäevaelus omanikule toetuda, jälgib ta ilmselt esimese asjana, mismoodi Sina paugutamisele reageerid. Kui jääd rahulikuks ja näitad, et see ei ole midagi ohtlikku, aitad sellega ka oma koeral paukudega harjuda. Siinkohal ei mõtle ma pokerface-i, vaid päriselt rahulikuks. Esimesest kipuvad koerad hästi aru saama.

Allikas: hapster.ee