Eestimaa loomakaitse liiduni jõudis info Mustvees tegutsevast kutsikavabrikust eelmise aasta augustis. Sellele reageeriti koheselt. „Teate kohaselt pidas keskealine naine – mitte mingi eakas memmeke – eramajas väga palju koeri. Koerte elamistingimused olla väga hullud, nendega ei jalutata ning naine mõistuse häält kuulda ei võta. Koeri olla kümneid ja pidevalt müügis ka kutsikad. Praegugi olla seal kutsikad,“ kirjeldab liit ühismeedias.

Kui nemad kohale jõudsid, oli majast kosta koerte klähvimist. Maja taga oleval lahtisel aknal oli palju väikeseid valgeid räpase ja pulstunud karvaga koeri. Mitmeid erinevaid hüppas vaheldumisi aknalauale ning näha olid ka räpased katkised kardinad, mille vahelt immitses kutsikavabrikule omast lehka. Maja taga oli madal aedik, mille sees ei olnud kuuti, vaid vedelesid räbalad.

Koputamise peale avas omanik ukse ja haisupahvakas, mis räpasest koridorist vastu lõi, tekitas õudust. Vaatamata pikale läbirääkimisele ja veenmisele naine loomakaitsjaid aga sisse ei lubanud. Kui paluti koeri näha, oli ta nõus tooma ühe kutsika ja paar suuremat ukse peale. Pisike kutsikas, kellega ta saabus, oli väga arg ja haises jubedalt. Tema räpast karva põhjendas naine sellega, et ei jõudnud koristada.

Kutsikavabrik Mustvees

Loomakaitsjate pakkumisest koerad steriliseerida ja püüda neile uued kodud leida perenaine keeldus, kuna ta armastavat igaüht neist. Liit andis info kohe edasi PTA-le, kelle inspektor väidetavalt juba 9. augustil oludega tutvumas käis.

Vastuses liidule teatas ametnik Arbo Kepp, et PTA Jõgeva esindus teostas kontrolli nimetatud aadressil. „Omaniku sõnul on tegemist Malta tõugu koertega ja neid on 20. Eramu alumisel korrusel valitses antisanitaarne (millest ka halb mikrokliima) olukord, mis omakorda põhjustas koerte kasukate määrdumise, hooldamatus aga selle pulstumise. Koertele on tagatud sööt ja joogivesi. Järelevalveasutus andis adressaadile korraldused puuduste kõrvaldamiseks,“ kirjutas ta.

Seepeale saatis liit uue päringu, millele enam vastust ei saadud. Alles möödunud nädalal õnnestus ametnikuga telefonitsi vestelda. „Kui jõudsime koerte paljunemise teemani, siis nentis mees stoilise rahuga, et nii suure hulga koerte paljunemist ei saavatki kontrolli all hoida. Mees ütles, et järelkontrolli plaanis ta minna tegema kevadel! Ametnik teadis ka rääkida, et koerapidamise probleem oli naisel enne majja kolimist ka korteris. Sealgi olid olnud tihedad kaebused, et palju koeri ja hais koridoris,“ ei suuda loomakaitsjad hämmingut varjata.

Koostöös vallaametnikuga jõuti järeldusele, et tuleb uuesti kohale minna ja lepiti kokku ka konkreetne aeg. PTA jõudis siiski kohale päev varem ja viis kõik 46 koera minema. „Augustist möödunud teisipäevani jõudis selles majapidamises sündida oi kui palju kutsikaid! Jumal teab, kui palju koeri oma otsa leidis, sest taolistes kohtades levivad surmavad viirused, nagu näiteks parvo ja sooleprobleeme tekitav giardia. Ussidest ja muudest parasiitidest ei tasu rääkidagi. Need vohavad seal lausa massidena,“ on loomakaitsjad veendunud.

„PTA viimase aja stiilinäiteid on loomapiinajatelt ära võetud loomade tagasiandmine põhjusel, et äravõtmise teinud ametnik on protokollis formaalse vea teinud, ja selle tagasiandmisega ja looma heaolu hinnaga klatitakse ametnike vigu. Kala hakkab mädanema peast. Nii kaua, kui PTA ladvikus istuvad süüdimatult edasi peadirektor, osakonnajuhataja jt, kelle käsi sirutub loomapiinajatele tagasi andma loomi, keda edasi piinata, ei muutu selles ametiasutuses midagi,“ võtavad loomakaitsjad oma viimase aja tähelepanekud kokku. „Ootame huviga, kas PTA pöördub naise suhtes ka kohtu poole loomapidamisõiguse äravõtmiseks. Kui ei, siis on paari aasta pärast seal olukord taas endine ning majatäis klähvivaid koerakesi sibab akendel, mille avast immitseb oksele ajav lehk.“