Loomavabrikut pidanud Raissa oli loomakaitsjate vaatevälja jäänud varemgi, kuid toona hammas tema peale ei hakanud ning põllumajandus- ja toiduamet vaatas toimuvale läbi sõrmede. Naine kolis Tallinnast Kiviõlisse ja jätkas seal oma ebaeetilist äri.

Hiljuti sai liit mitu vihjet inimestelt, kes Raissalt kassipoegi ostnud olid. „Tingimuste kirjeldamisel oli selge, et asjad on rohkem kui halvasti ja tuleb endal kohale minna,“ nendib liit ühismeedias. Möödunud nädala lõpul nii tehtigi.

„Ukse avades oli muidugi haisupahvak jube ja okserefleksiga võideldes me kutse peale sisenesime. Olukord oli veelgi hullem, kui meile saadetud videotel ja piltidel,“ möönavad vabatahtlikud. „Suuremas toas oli üksteise otsas mitu papagoipuuri, mitmes sees ka pesakastid ja ühes puuris koos liiga palju linde. Puurid olid väga räpased.

Kiviõli loomavabrik

Ühe puuri all oli räpases raudpuuris kinni neljakuune kassipoeg, kelle välimus ei jätnud kahtlust, et kiisupoeg just terve pole. Korraga jooksis jalgade vahelt puuri juurde üks hall Pärsia kassike ja tema kohta ütles proua Raissa, et see on selle kassipoja ema, kes on taas tiine.“

Kiviõli loomavabrik

Lisaks tuli igalt poolt välja haige välimusega suuri Pärsia kassi laadseid kiisusid ning korraga jooksis suurde tuppa ka kaks väikest Yorki-laadset koera. Omanik ei osanud pakkuda, kui palju loomi tema majapidamises tegelikult on.

„Magamistoa ukse avades nägime puuris ka koera kahe tillukese kutsikaga. Sealgi ruumis oli kasse ja mingi õudne akvaariumilaadne toode. Köögi avasime samuti ning sarnases räpasuses kössitas seal kolm kassi. Üks kass oli ennast peitnud vannituppa vanni alla, kuna ta oli samal päeval trepist alla kukkunud ja ta oli just temaga arstilt tulnud,“ jätkab liit kirjeldust. „Kassipuuri liigutamisel jooksid selle alt välja tarakanid ja ausalt öeldes oli väga õudne olla neli tundi ropu haisu ja prussakate sees.“

Kiviõli loomavabrik

Kuna tegu oli reede õhtupoolikuga, ei leidnud PTA ametnik aega loomakaitsjatele appi tulla ning soovitas kutsuda politsei. Läbirääkimised sujusid vaevaliselt, ent viimaks oli proua valmis peaaegu kõik loomad liidule loovutama, soovides endale jätta siiski kaks tillukest kutsikat. Et loomakaitsjad ei näinud võimalust kutsikaid emast lahutada, maksid nad omanikule 500 eurot.

„Loodame siiralt, et see raha kulub proual oma elamise korda tegemiseks ja jääb viimaseks, mis ta loomade kannatuste arvelt teenib,“ võtab liit juhtunu kokku ning lubab järele minna ka papagoidele, kui nende pojad veidi kosunud on.

Kuna loomakaitse liidul polnud võimalik kõiki loovutatud loomi majutada, saadi kokkuleppele teiste loomakaitseorganisatsioonidega. Näiteks Päite loomaparki vuras autotäis kasse, lindude hoidmisel tuli appi metsloomaühing. Koerad jäid loomakaitse liidu hoole alla.

Kiviõli loomavabrik

Selleks et kutsikate väljaostmise summa ja koerte veterinaarprotseduuride eest saaks loomakaitse liit tasuda ning ka järgmiste abivajajateni jõuda, paluvad nad annetajatel appi tulla.

Selgitus: „Kiviõli loomavabrik“

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)


Annetustelefonid*

9000 777 (5.-)

9000 888 (10.-)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.